latinica  ћирилица
11/09/2024 |  09:30 ⇒ 12:13 | Аутор: РТРС

Јошић: Да би се користиле картице са попустом мора се потписати уговор (ВИДЕО)

"Картице пријатељства" и остале којима се остварују попусти у Бањалуци су изузетна идеја, али нажалост то је идеја која није претворена у стварност, рекао је Драган Јошић из Удружења за заштиту потрошача "Реакција" гостујући у Јутарњем програму наше телевизије.
Драган Јошић - Фото: РТРС
Драган ЈошићФото: РТРС

Шта су "Картице здравог дјетињства", "Картице здравог одрастања" и "Картице пријатељства" у Бањалуци и зашто се корисници жале да не раде? Имају ли овакве картице подршку привредника у највећем граду Српске, али и упориште у закону о потрошачима?

Јошић, каже да ће Удружење увијек подржати идеје, кампање и акције, које имају за циљ побољшање положаја потрошача, али да ове у Бањалуци, иако помпезно најављене, презентоване и подијељене, на терену, како каже не функционишу.

- Многи грађани су се жалили да када су добили картице и отишли у маркете које је градоначелник Драшко Станивуковић лично помињао нису могли да их користе. Такође, имали смо изјаве и Маринка Умичевића, директора Фабрике "Бема", представника "Зоки комерца" и осталих привредних субјеката, које је градоначелник спомињао и они су јасно рекли да немају потписан уговор о пословној сарадњи са Градом. То је један од услова да би се картице могле користити. У пракси то дакле, није презентовано јавности - истакао је Јошић.

Да бисте провели једну кампању, каже, потребно је одрадити неке радње, расписати позив да се привредници јаве, да се виде колики би могли бити попусти, који производи би били обухваћени и на који начин.

- Тек онда се потписује уговор о пословној сарадњи и привредници морају да прилагоде своје пословне информационе системе. Није само доћи и показати картицу. Тек онда се креће у реализацију. То није питање технике. Ако поредимо ову "Картицу пријатељства" са акцијом "Друштвено одговорни" коју проводи Министарство трговине и туризма видимо како та акција функционише на терену, када је добро припремљено све - објашњава Јошић.

Истиче да је основа да се може остварити неки попуст са привредником, потписан уговор. 

- Ми као удружење никада нећемо стајати по страни када видимо да се на неки начин наши потрошачи злоупотребљавају. Знам да је изборна компања у Бањалуци, али не можемо да кршимо закон и злоупотребљавамо наше потошаче зарад лаких политичких поена. Питам, зашто се са овом акцијом није кренуло раније - наводи Јошић.