latinica  ћирилица
11/09/2024 |  09:10 ⇒ 09:42 | Аутор: СРНА

Пелег: Ниједна држава не треба да се мијеша у унутрашње ствари друге земље

Амбасадор Израела у БиХ и Албанији Галит Пелег изјавила је да ниједна држава не треба да се мијеша у унутрашње ствари друге суверене земље, те поручила да у тешким временима као што су ова постаје врло јасно ко су вам истински пријатељи, а предсједник Републике Српске Милорад Додик је показивао подршку Израелу од самог почетка.
Галит Пелег - Фото: Уступљена фотографија
Галит ПелегФото: Уступљена фотографија

- Сматрам да ниједна држава не треба да се мијеша у унутрашње ствари друге суверене земље. Дакле, ја као амбасадор немам шта да радим. У случају да се од нас тражи да помогнемо, радо ћемо то учинити, али прво морамо бити позвани - поручила је Пелегова, у интервјуу Срни, одговарајући на питање какво је њено мишљење о чињеници да се амбасадори и дипломатски представници појединих земаља директно мијешају у унутрашња питања у БиХ.

ПРЕДСЈЕДНИК ДОДИК ЈЕ УВИЈЕК ЧВРСТО СТАЈАО УЗ ИЗРАЕЛ

Пелегова је истакла да у посљедњих 11 мјесеци Израел пролази кроз један од најгорих периода од Холокауста.

- Ужасан напад терориста Хамаса из Газе на југ Израела прошлог октобра, када је настрадало више хиљада људи, погинуло, рањено или отето као таоци, све то је и данас присутно у животима Израелаца. Стотине хиљаде Израелаца морало је да се евакуише из својих домова и они су и данас расељени у својој земљи, хиљаде се и даље опорављају, многи имају трауме. Наравно, главно питање које нас брине је 100 талаца који су и даље у рукама монструма.

Прошле суботе, Одбрамбене снаге Израела /ИДФ/ пронашле су тијела шест талаца које су хладнокрвно убили палестински отмичари. Ти таоци су одведени живи 7. октобра и успјели су да преживе и поред мучења и ужасних услова у којима су државни док нису брутално убијени. Ти догађаји и даље трају и зато 7. октобар 2023. године за није готов за Израел - навела је Пелегова.

Она је истакла да у тешким временима као што су ова постаје врло јасно ко су вам истински пријатељи, а предсједник Додик је показивао подршку од самог почетка.

- И то јавно! Он никад не крије своју подршку као неки пријатељи Израела који бирају да тако раде, бринећи се шта би други рекли о њима. Чак и прије масакра у октобру предсједник Додик увијек је чврсто стајао уз Израел и против тероризма и вјеровао да Израел има право да се брани.

Мислим да његов став има доста утицаја на односе између Израела и Српске. Шетајући улицама Бањалуке може се осјетити тај позитивни став, не само на политичком нивоу. Исти утисак имам и када разговарам са јеврејском заједницом у Српској. Тако да када треба показати захвалности ја сам поносна да то учиним јавно, управо као што он чини за нас - нагласила је Пелегова.

МОЖЕ СЕ ОЧЕКИВАТИ ЕКОНОМСКА САРАДЊА ИЗРАЕЛА И СРПСКЕ

Пелегова је указала на растуће интересовање израелских предузећа и инвеститора који почињу да откривају потенцијал Републике Српске.

- Свакако можемо очекивати економску сарадњу Израела и Републике Српске. Знам за растуће интересовање израелских предузећа и инвеститора који почињу да откривају потенцијал Српске. Постоји нова израелска кибернетичка академија у сарадњи са локалним универзитетом, у Бањалуку долазе компаније углавном из области пољопривреде, туризма и енергетике.

Мислим да Израелци који долазе у Српску виде не само пословне прилике, већ и пријатељско окружење. А ово је важан фактор посебно када желите да успоставите дуготрајне односе. Такође у послу - истакла је израелски амбасадор у БиХ.

ЗАХВАЛНА ВЛАСТИМА СРПСКЕ НА ЗНАЧАЈУ КОЈИ ДАЈУ СЈЕЋАЊУ НА ЈЕВРЕЈСКЕ ЖРТВЕ

Говорећи о њеној посјети Доњој Градини поводом обиљежавања Дана сјећања на жртве усташког злочина - геноцида у Независној Држави Хрватској, Пелегова је навела да "као амбасадор јеврејске државе види велики значај у учествовању у овом меморијалном догађају, као што њен колега у Загребу сваке године учествује на церемонији која се одвија на другој обали ријеке у Јасеновцу".

- Гдје год да су Јевреји убијени, част ми је и дужност да будем ту и представљам своју земљу, као амбасадор, али и лично, као ћерка и унука особа које су преживјеле Холокауст. Ове године сам присуствовала свечаности у Доњој Градини, по други пут. Била сам дирнута када сам видјела заставу Израела на бини и слушала београдског рабина Асиела како служи јеврејску молитву за покојнике.

За мене је бити тамо симбол побједе да су Јевреји тамо гинули, али ево мене, носим њихову бакљу послије 85 година и ја сам живи доказ да смо побиједили. Захвална сам властима Српске што дају значај сјећању на јеврејске жртве - нагласила је Пелегова.

"НЕ МОЖЕ СЕ СВАКИ УЖАСНИ ЗЛОЧИН У ИСТОРИЈИ ДЕФИНИСАТИ КАО ГЕНОЦИД"

Пелегова је истакла да је, када је ријеч о УН, веома свјесна да су резолуције изгласане у међународним организацијама, посебно као на Генералној скупштини УН, често израз политичких ставова, а не нужно моралних или праведних.

- То што се догодило у Сребреници је ужасно. Ту нема говора, нико у Израелу не потцјењује патње жртава тога што се тамо догодило. Они који су починили те злочине морали су бити доведени пред лице правде, а мушкарци и дјечаци који су убијени биће увијек препознатии упамћени као жртве ужасног злочина. БиХ мора да памти жртве Сребренице и научи лекције прошлости. Народи у БиХ предуго су патили и платили са превише живота у регионалним и међународним ратовима.

Након свега реченог не може се сваки ужасни злочин у историји дефинисати као геноцид. Људи и народи чинили су геноцид у новијој историји, и Холокауст је један од њих, али не и једини.

Што се тиче УН, веома смо свјесни да су резолуције изгласане у међународним организацијама, посебно као на Генералној скупштини УН, често израз политичких ставова, а не нужно моралних или праведних. Нажалост, у многим случајевима када се ради о Израелу постоји аутоматска већина против Израела, без обзира да ли смо у праву или не. Ипак, као чланови глобалне заједнице, морамо да будемо вјерни својим ставовима - нагласила је Пелегова.