latinica  ћирилица
11/09/2024 |  09:08 ⇒ 09:26 | Аутор: Агенције

Седам кандидата за предсједника Хрватске

Хрватска ће на предсједничким изборима у децембру, готово је извјесно, имати најмање седам кандидата након што је бивши функционер Домовинског покрета Марио Радић најавио оснивање нове странке, која ће имати свог кандидата.
Трг бана Јелачића, Загреб - Фото: РТРС
Трг бана Јелачића, ЗагребФото: РТРС

Први изборни круг предсједничких избора у Хрватској, трећег изборног циклуса у овој години, биће одржан у децембру, а кандидатуру је први објавио актуелни шеф државе Зоран Милановић, затим бивша функционерка Моста, сада независни посланик у парламенту Марија Селак Распудић, као и Драган Приморац, кога је подржала његова бивша странка - ХДЗ.

Такође, кандидатуру је објавила и Ивана Кекин из странке Можемо, а за данас је најављена кандидатура Ауроре Ваис.

Марио Радић, који је са још неколико чланова напустио Домовински покрет јер није добио подршку за шефа те странке на изборима у августу, најавио је оснивање нове странке, а онда и предсједничког кандидата.

Нова странка коју оснивају Радић и бивши чланови Домовинског покрета већ се промовише у Хрватској, а слоган јој је "Црно на бијело".

Радић је објаснио да то значи "отисак у времену Хрвата, односно начин да се пређе с ријечи на дјела. Странка, каже, још није добила име, а за предстојеће изборе, најближи су ставу да имају свог кандидата.

Он за РТЛ телевизију није желио да каже ко би то могао бити, осим да имају четири кандидата, као да он вјероватно неће бити један од њих.