latinica  ћирилица
11/09/2024 |  09:03 ⇒ 11:06 | Аутор: СРНА

Почињу "Српски дани-мјесец српске културе у Мађарској", манифестацију отвара Додик

У Сентандреји сутра ће званично бити отворени "Српски дани - Мјесец српске културе у Мађарској" у организацији Епархије будимске, а под покровитељством предсједника Републике Српске Милорада Додика, који ће и званично отворити ову значајну манифестацију за српски народ.
"Српски дани" - Фото: СРНА
"Српски дани"Фото: СРНА

Отварање "Српски дана" планирано је у 18.00 часова, када ће у Српском црквеном музеју бити отворена и изложба "Урош Предић у Сентандреји".

Посјетиоцима изложбе биће представљене слике Уроша Предића које су у посједу Епархије будимске и пратећа фото-документациона изложба.

Промоција документарног филма "Оптација" и отварање изложбе о оптацији Срба из Мађарске у Краљевину СХС (1923-1924) биће одржана 14. септембра у 18.00 часова у Текелијануму у Будимпешти, задужбини коју је основао Сава Текелија 1838. године у Пешти, са циљем да се у њој школују сиромашни и најбољи српски ђаци и студенти из свих крајева гдје су живјели Срби.

Према програму манифестације, концерт симфонијског оркестра "In horem sancti servitii" биће одржан 22. септембра у част јубилеја 40 година архијерејске службе митрополита будимског Лукијана, а наступиће Филхармонија младих Исидор Бајић (Нови Сад), Хор Свети Стефан Дечански и Вокални студио Орфелин (Нови Сад) под управом професора Тамаре Адамов Петијевић.

Концерт ће бити одржан у Концертној палати Вигадо у Будимпешти са почетком у 19.00 часова.

Изложба "Невесињска пушка – портрети устаника", аутора Биљане Ристић, посвећена Херцеговачком устанку 1875. године биће отворена 24. септембра у Библиотеци Текелијанума у 19.00 часова.

ДИС театар младих из Бањалуке представиће се публици 4. октобра са представом "Мали витез". Представа ће бити одиграна у Српском позоришту у Мађарској, чије је сједиште у Будимпешти, са почетком у 19.00 часова.

Изложба ликовне колоније "Круг" и затварање манифестације "Српски дани" планирано је 5. октобра у 19.00 часова у Галерији "Круг" у Текелијануму. Том приликом посјетиоцима ће се обратити представници Епархије будимске и амабасада БиХ и Србије у Мађарској.

ЈЕРОМОНАХ ВАРНАВА: ЕПАРХИЈА БУДИМСКА ПОСВЕЋЕНА КУЛТУРНОЈ ДИПЛОМАТИЈИ, ПОСЈЕТА ДОДИКА ОД ПОСЕБНОГ ЗНАЧАЈА

Јеромонах Варнава Кнежевић, секретар Епархије будимске, изјавио је раније за Срну да је за њих од посебног значаја посјета предсједника Републике Српске Милорада Додика, јер је он увијек радо виђен гост у Мађарској.

Јеромонах Варнава нагласио је да се Епархија будимска, по благослову митрополита Лукијана, посветила културној дипломатији, те сматра да овакве активности отварају врата Србима у Европској унији, гдје су запостављени или су представљени на погрешан начин.

- Трудимо се да оваквим садржајима покажемо остатку свијета да, ипак, нисмо оно што мисле, да је наша култура богата и да је наша традиција од значаја не само за Републику Српску и Србију, као нашим матичним земљама, него и шире. Тако имамо и ову манифестацију овдје у пријатељској држави Мађарској - истакао је јеромонах Варнава.

ГУТИЋ БЈЕЛИЦА: ИНИЦИЈАТОРИ ОДРЖАВАЊА "СРПСКИХ ДАНА" ПРЕДСЈЕДНИК ДОДИК И МИТРОПОЛИТ ЛУКИЈАН

Амбасадор БиХ у Мађарској Биљана Гутић Бјелица изјавила је раније за Срну да манифестација "Српски дани - Мјесец српске културе у Мађарској" има велики значај за српски народ и посвећена је српској култури, традицији и духовности.

Гутић Бјелица је навела да се ова манифестација, у организацији Епархије будимске и под покровитељством предсједника Републике Српске Милорада Додика и Министарства културе Србије, одржава другу годину заредом, са тежњом да постане традиционална.

Она је подсјетила да су одржавање једне овакве манифестације у трајању од мјесец дана иницирали предсједник Додик и Његово високопреосвештенство митрополит будимски Лукијан.

- Значај ове манифестације за српску заједницу је огроман, јер је то прилика да се окупи наш народ и умјетници из различитих области из Републике Српске и Србије. Циљ је да се низом садржајних програма из области духовности, културе и науке српски народ представи у различитим културно-умјетничким и научним областима - нагласила је Гутић Бјелица.

Према њеним ријечима, српска заједница у Мађарској је веома консолидована, постоје основна школа и Гимназија "Никола Тесла" са дугом традицијом које похађају и дјеца из Републике Српске.

Она је рекла да земља домаћин, Мађарска, са пуно пажње и позитивних реакција дочекује овај догађај, а својим присуством високи функционери дају максималну подршку једномјесечној манифестацији "Српски дани".