latinica  ћирилица
10/09/2024 |  22:52 ⇒ 22:59 | Аутор: sputniknews.com

На три мора и два океана: Одговор Русије и Кине на офанзивне акције Американаца (ВИДЕО)

Војна вјежба "Океан 2024" прије свега покушава да реафирмише руску и кинеску војну морнарицу на Пацифику с обзиром на тренутно нарасле тежње и експанзију Сједињених Америчких Држава на простору Тихог океана према Кини, каже за Спутњик уредник ТВ Фронт Андреј Млакар.
Вјежбе "Океан 2024" (Фото: EPA/RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS SERVICE / HANDOUT ) -
Вјежбе "Океан 2024" (Фото: EPA/RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS SERVICE / HANDOUT )

Руска поморска флота започела је планиране стратешке војне вјежбе "Океан 2024" на Тихом и Северном леденом океану, као и Средоземном, Каспијском и Балтичком мору, саопштило је руско Министарство одбране.

Највеће поморске вежбе у последњих 30 година трајаће до 16. септембра под генералним руководством главнокомандујућег Ратне морнарице адмирала Александра Мојсејева.

У војним вјежбама учествује више од 400 ратних бродова, подморница и помоћних пловила, више од 120 авиона и хеликоптера поморске авијације руске флоте и Ваздушно-космичких снага, око 7.000 јединица наоружања, војне и специјалне технике, као и више од 90.000 људи.

У вјежбама учествују и четири кинеска борбена брода и један логистички.

"Океан 2024": Одговор на офанзивне акције САД

Млакар подсјећа на америчке војне вјежбе које се тренутно одржавају у Јапану гдје ће се први пут инсталирати америчке ракете "тајфун" које су пријетња Русији, а тај ракетни систем ће Американци наредне године инсталирати и у Њемачкој.

- Зато се војна вјежба "Океан 2024" може тумачити као изазов Сједињеним Државама уз поруку Русије и Кине да простор зоне Сјеверног Пацифика неће препустити Америци - сматра Млакар.

"Мислим да је ове године ово четврти пут да кинеска и руска морнарица имају тесну сарадњу а то би требало посматрати и у свијетлу посљедњих заједничких летова стратешких руских и кинеских бомбардера у зони Аљаске, тако да је то порука Америци. Фактички имамо ривалитет "хладног рата" где Русија и Кина показују да неће препустити зону Сјеверног Пацифика САД и Јапану. Требало би додати да се у тој зони дјеловања први пут нашао и италијански лаки носач авиона. Осим дејства већине земаља ЕУ предвођених Италијом ту је и Јапан који је декларисао своје носаче авиона као крстарице и носаче хеликоптера који делују над овом зоном".

- Стога је ова поморска вјежба фактички само одговор на офанзивне акције и маневре који спроводе морнарице САД, Јапана и Филипина око сукоба са Кином, и у случаја деловања према Вијетнаму, додаје Млакар.

Реафирмација совјетске морнаричке доктрине

Вјежба "Океан 2024" показује и да је у току реафирмација доктрине совјетског адмирала Сергеја Горшкова о доминацији совјетске, односно руске морнарице над Црним морем, сматра Млакар.

" Потреба је излазак руске ратне морнарице на отворена мора. Руска ратна морнарица има само два мора која су јој отворена, то су Сјеверно ледено море и Пацифик. јСеверна и Пацифичка флота су једине које су имале велике изузетно капиталне бродове, прије свега ракетне крстарице, носаче нуклеарног наоружања, стратешке нуклеарне подморнице, па чак и носаче авиона. Носаче авиона је имала Сјеверна флота, пијре свега мислим на 'Адмирала Кузњецова' и прије тога серију носача авиона. Пацифичка флота је тек сада почела модернизацију са нагласком на ракетним фрегатама које би требало да буду носачи хиперзвучних ракета, прије свега 'циркона'. Сада имамо брод 'Адмирал Горшков' у Северној флоти, један једини носач авиона".

Русија ради и на реафирмацији ескадри, у овом случају, прије свега Медитеранске ескадре која делује из Тартуса у Сирији као матичне луке, додаје Млакар.

Повратак руске морнарице на отворена мора

"Океан 2024" требало би да буде здружена вежба, односно здружено поморско деловање уједињених флота и ескадри уз могућност истовременог борбеног деловања, сматра Млакар.

- А ту су укључене и рјечне снаге, прије свега Каспијска флотила која је поново доживјела реафирмацију у посљедњих десетак година изградњом серије бродова и њиховом употребом као носача крстарећих ракета у нападима на Украјину, подсјећа Млакар.

Не заборавимо и Балтичку флоту која је неколико пута имала значајне маневре на покушају деблокаде у случају напада НАТО који је најавио да ће противбродским ракетама и морским минама извести блокаду Балтичког мора, тако да бисмо у овом случају имали покушај пробоја и деблокаде Балтика. Зато ћемо доживљавати реафирмацију и поновно враћање руске ратне морнарице на отворена мора, с обзиром да је због рата у Украјини морнарица била донекле запостављена. Утврђено је да велики, капитални бродови губе на снази, да би носилац ракетног удара требало да буду стратешке нуклеарне подморнице класе "Бореј" и нападне нуклеарне подморнице класе 'јасен - М' које треба да буду носачи хиперзвучних ракета, прије свега "циркона".

Такав случај ће бити и са Пацифичком флотом, док у Црноморској флоти имамо реафирмацију дизел-електричних подморница "Варшавјанка", која је модернизована подморница класе "кило", прије свега као носача крстарећих ракета, додаје Млакар.

Русија превазишла носаче авиона и крстарице

Доминираће употреба ракетног наоружања дугог домета, прије свега хиперсоничних ракета као носилаца удара, сматра Млакар.

А то значи да се Русија више неће окретати развоју капиталних бродова попут носача авиона и ракетних крстарица које сматра превазиђенима, него се окреће развоју мањих али добро наоружаних ракетних бродова, оцјењује Млакар.

- Поморске вјежбе заправо показују синергију и повезивање свих делова морнарице које ће дјеловати у тој зони и њихово увезивање са кинеском ратном морнарицом у заштити пловних путева. Требало би додати и Сјеверни морски пут ког Русија са Кином наглашава као нови алтернативни правац који ће избећи и зону Египта – Црвено море, Суецки канала и пловљење око Африке и тиме ће се скрати пут за неких 45 дана. Али тај Сјеверни морски пут захтева опет градњу већег броја патролних бродова и подморница. Већ сад су рађени неки експериментални пролази и показали су да због глобалног отопљавања тај Сјеверни морски пут има много већу шансу него остали путеви. Тако да ће Русија морати даље да развија ратну морнарицу која је у посљедњих десет до 15 година била донекле запостављена у односу на авијацију и копнену војску - закључио је Млакар.