latinica  ћирилица
10/09/2024 |  20:54 ⇒ 20:54 | Аутор: СРНА

Републиканска конгресменка забринута због малтретирања Срба на Косову, писала Блинкену

Републиканска конгресменка Клаудија Тени послала је писмо америчком државном секретару Ентони Блинкену у којем га је питала шта ће САД предузети да заштити права Срба на Косову и Метохији и да премијер самопроглашеног Косова Аљбина Курти буде позван на одговорност.
Клаудија Тени (Фото: EPA-EFE/Ken Cedeno) -
Клаудија Тени (Фото: EPA-EFE/Ken Cedeno)

Тени је у писму навела да је дубоко забринута због континуираног малтретирања Срба на Косову и Метохији и изостанка акције администрације предсједника САД Џозефа Бајдена.

- Уз поштовање, тражим информацију о томе шта ће Стејт департмент предузети да би обезбиједио поштовање права Срба на Косову и Метохији ако Курти настави да се размеће међународним нормама и суштином Охридског споразума - написала је Тени на друштвеној мрежи "Икс".

Она је подсјетила да је Приштина предузела једностране акције против српске мањине на Косову и Метохији, угрожавајући мир и стабилност на западном Балкану.

- Упркос оштрим критикама Стејт департмента, Куртијеви поступци се нису промијенили - навела је Тени, те указала на то да се једностраним акцијама Приштине угрожава и сигурност војника Кфора и грађана и да се игноришу обавезе из дијалога Београда и Приштине.

Као доказ је приложила саопштење Амбасаде САД у Приштини, у којем се наводи да је приштинска полиција, 30. августа, спровела акцију против институција у подручјима са значајним бројем српског становништва, које Србија подржава без међународне координације.

- Иако цијеним оштар језик у изјави, укључујући и напомену да ови поступци "подривају репутацију Косова и Метохија као поузданог међународног партнера", ове изјаве не изгледају као да имају значајан утицај на поступке премијера Куртија - навела је Тени у писму.

Она је подсјетила да је у септембру 2023. године послала писмо Куртију и позвала га да деескалира тензије и почне да ради на имплементацији Бриселског споразума из 2013. године, као одговор на кризу која укључује насилно постављање градоначелника, упркос недостатку учешћа локалног становништва.

- Вјерујем да је вријеме да се размисли о примјени већег притиска на Куртијев режим, укључујући разматрање конкретних кривичних мјера ако се овакво понашање настави. Осим тога, Кфор би требало да интензивира напоре да заштити српску мањину у складу са својим мандатом - истакла је Тени.

Према њеној оцјени, Кфор мора да повећа патроле и спријечи тешко наоружане снаге приштинске специјалне полиције да застрашују ненаоружане цивиле.