latinica  ћирилица
10/09/2024 |  19:07 ⇒ 20:04 | Аутор: РТРС

Сарајевски аеродром не одустаје од проширења на територију Српске; Инспекција најавила контролу спорне локације (ВИДЕО)

Намјере сарајевског аеродрома да се без сагласности шири на територију Републике Српске, од данас су почеле да се претачу у дјело. Механизација и радници су већ на терену. У општинској администрације Источна Илиџа о томе ни ријечи, иако је РУГИП утврдио да планирано проширење аеродрома, дијелом, узурпира катастарске парцеле на територији Републике Српске и ове општине. Нису помогли ни протести мјештања због отимања грунта Републике Српске.
Аеродром Сарајево - незаконити радови - Фото: РТРС
Аеродром Сарајево - незаконити радовиФото: РТРС

Иако је ријеч о надлежности локалне заједнице, начелник Источне Илиџе Маринко Божовић очекује од републичких институција да стопирају радове. А републички инспектори, за крај седмице, најавили су долазак на спорну локацију.

Уз табле које већ дуже вријеме узнемиравају становнике Улице Васиља Грђића, већ данас и механизација и радници. Ништа од обећања начелника Божовића, датог мјештанима, да ће у случају почетка радова обавијестити градску инспекцију. Божовић се, још прије двије године, потписујући споразум са сарајевским аеродромом, уз низ техничких питања, свјесно или несвјесно обавезао и на заједничко посредно и непосредно дјеловање, између осталог и у сврху даљег развоја Аеродрома.

- У овом процесу начелник је заобишао саму Скупштину општине, институције Републике Српске, гдје је јасно да на овом простору није утврђена међуентитетска граница, а гдје то није дефинисано, оставља се простор за манипулације. Тај споразум који је потписао мимо одлуке СО, иако смо инсистирали прије годину дана кад смо за њега сазнали, дефинисао је да се ништа неће моћи градити 375 метара од писте, плус сама писта - рекао је Мирослав Вујичић, посланик Представничког дома ПС БиХ.

Управо зарад отимања српског грунта, манипулацијама, власти Федерације и не само овде на Источној Илиџи, никада нису утврдиле међуентитеску линију разграничења. Из РУГИП-а потврда, Сарајевски аеродром шири се и на територији Источне Илиџе, што је због изостанка потребних сагласности за градњу, неопходно зауставити.

- Јасно је да је Федерално министарство доношењем рјешења за грађење ради проширења аеродрома Сарејево поступило супротно Уставу БиХ, Уставу Републике Српске и законима Српске из разлога што је издавањем било каквог одобрења за грађење на територији Српске, надлежна Република Српска односно њени органи - поручио је  директор РУГИП-а Драган Станковић.

Администрацију Источне Илиџе, РУГИП је о свему информисао 13. августа, да би могли спријечити незакониту градњу, али како је начелник Источне Илиџе неколико пута одговорност пребацивао на републичке институције, услиједиће одговор републичког инспектората …

- Ми ћемо изаћи на терен у петак у јутарњим сатима. Договорили смо и са аеродромом да буде њихов представник присутан. Биће моја инспекција, правобранилаштво и геодетска управа. Сачинићемо записник и предузети мјере, даље у складу са законом - истакао је Драган Мијовић, главни републички урбанистичко грађевински инспектор.

Закон предвиђа и слободан приступ мјештана својим домовима, тим прије што су осим властитих парцела, у њега уградили и средства за одржавање и асфалтирање. Ширење аеродрома пресијеца улицу, за коју не постоји алтернатива.

- 100 година је овај пут био, стари су стубови ту, види се. И прије рата тај пут није могао да се одузме, недамо га ни сад - каже мјештанин Бојан Нинковић.

Може ли записник који ће бити сачињен након изласка инспектора на терен, зауставити ширење Сарајевског аеродрома, који је власништво федералне Владе, на штету Републике Српске? Требало би да се утврди и чија је одговорност што су грађевинари без сагласности институција Републике Српске, ушли у посјед и започели радове!