latinica  ћирилица
10/09/2024 |  16:56 ⇒ 20:31 | Аутор: РТРС

Да ли је градоначелник Бањалуке подјелом "картица пријатељства" довео у заблуду грађане? (ВИДЕО)

Да ли је градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић подјелом "картица пријатељства" довео у заблуду пензионере и вишечлане породице?
Додјела картица пријатeљства - Фото: РТРС
Додјела картица пријатeљстваФото: РТРС

Ниједан маркет, ни апотека, нису обавијештени о наводним картицама попуста, које је сензационално најавио и већ дијелио градоначелник Бањалуке.

Имају ли овакве картице подршку привредника у највећем граду Српске, али и упориште у закону.

Иако су картице пријатељства помпезно најављиване неколико мјесеци, замишљена идеја ипак није спроведена у дјело.

Градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић дан раније окупио је неколико стотина пензионера да би их, како каже, обрадовао с попустима.

- Попуст на фрижидере 100КМ, на телевизоре 100 марака. Када одете у те маркете видите цијене, провучете картивцу и добијете попусте. У другим маркетима имате попусте од 5, 7, 8, и 10 одсто - рекао је Станивуковић.

Све би то било тачно, да наведени попусти нису на редовној акцији за све потрошаче.

А у то смо се и ми увјерили, провјеравајући у којим маркетима се попусти могу добити.

Грађани су се већ пожалили Удружењу за заштиту потрошања.

У овом Удружењу кажу да кампања није урађена како треба, и да је већ на самом почетку примјећен велики број пропуста.

Прво, нигдје на сајту града нема списка маркета у којима можете остварити попуст, нити у маркетима има означених производа за власнике "картица пријатељства".

- Сваки производ који је на акцији мора бити означен различитом бојом од другог производа. Мора да буде наведена тачна цијена. Када говоримо о картици пријатељства и ту мора бити све ово назначено - рекао је Драган Јошић, Удружење за заштиту потрошача "Реакција".

Удружење за заштиту потрошача позива надлежне органе да реагују, јер грађани питају ко ће им рефундирати разлику у цијени коју су платили, а нису требали.

- Свака пословна пракса која даје погрешне информације па чак и она која праве информације али оне обмањују јавност је законом недопустиво а то је оно што се управо јуче десило - истакао је Јошић.

Обећао је градоначелник да ће се кампања ширити. Како и када о најављеним попустима у трговачким радњама ништа не знају.

За почетак, требало би да испуни и законом прописане услове. А док се то не деси, грађанима је узалуд тражити оно чега нема!