latinica  ћирилица
10/09/2024 |  16:50 ⇒ 19:35 | Аутор: СРНА

Фицо: Свијет игнорише нацистичка обиљежја у украјинској војсци

Људи који често осуђују злочине који је починио Трећи рајх у исто вријеме окрећу главу од чињенице да украјинска војска данас носи нацистичке симболе, изјавио је премијер Словачке Роберт Фицо.
Роберт Фицо (Фото: EPA/Szilard Koszticsak HUNGARY OUT) -
Роберт Фицо (Фото: EPA/Szilard Koszticsak HUNGARY OUT)

Он је одржао говор у музеју Холокауста, који се налази на мјесту некадашњег концентрационог логора Серед на западу Словачке, током којег је истакао потребу да нове генерације науче нешто о злочинима нациста током Другог свјетског рата прије него што почну да причају о украјинском сукобу.

- Сви причамо о фашизму и нацизму, док прећутно толеришемо јединице које се крећу Украјином, имају веома јасне ознаке и повезане су са покретима које данас сматрамо опасним и забрањеним. Пошто је то геополитичка борба, никога није брига - рекао је Фицо.

Словачки премијер навео је да жели да ода почаст жртвама, али не "патетичним говором" већ "позивом на дјеловање", пренијела је "Раша тудеј".

- Међународна заједница треба да призна да трупе које користе нацистичке ознаке и често се понашају као нацисти не могу да се боре у Украјини - додао је Фицо.

Фицо је жесток критичар поступака Запада којим се подржава борба Украјине против Русије, а као један од разлога наводи "украјинску нацистичку везу".

Кијев сматра херојима украјинске националисте који су сарађивали са нацистичком Њемачком, а нацистички симболи и идеологија Трећег рајха популарни су већ деценијама међу десничарским снагама у Украјини.

Батаљон "Азов", који се терети за ратне злочине и звјерства, познат је по отвореном подржавању биготизма и расизма, иако у јединици која га је наслиједила тврде да су такве чланове "избацили из својих редова".

Украјинске снаге снимљене су у више наврата са нацистичким обиљежјима на униформама, укључујући током упада у Курску област у Русији. Двојица украјинских војника снимала су се док имитирају трупе Вермахт и малтретирају старијег руског цивила, који је проглашен несталим након објављивања тог снимка.