latinica  ћирилица
10/09/2024 |  16:23 ⇒ 16:40 | Аутор: РТРС

Марш "Стазом егзодуса 2024" - 29 година од прогона Срба из Возуће; Провокације ратним заставама тзв. Армије БиХ (ФОТО/ВИДЕО)

Предсједник Завичајног удружења Завидовићани са сједиштем у Добоју Зоран Благојевић рекао је данас у возућком селу Стог да Европа 29 година ћути о настравичнијим злочинима над Србима из Возуће 1995. године.
Марш "Стазом егзодуса" - Фото: РТРС
Марш "Стазом егзодуса"Фото: РТРС

- Овдје су почињени најстравичнији злочини. Управо овдје је масовна гробница гдје је 21 тијело, од којих 17 обезглављено - нагласио је Благојевић, након што је са учесницима Марша "Стазом егзодуса 2024" стигао у возућко насеље Стог, прешавши пут дуг 22 километра којим су се Срби из Возуће и долине Криваје прије 29 година повлачили од припадника такозване Армије БиХ и плаћеника из исламских земаља који су протјерали комплетно српско становништво са ових простора.

Он је рекао новинарима да су 64 припадника Војске Републике Српске жива заробљена и одведена, за које се не зна гдје су.

Он је рекао да су се на овом подручју сукобиле тзв. Армија БиХ и Војска Републике Српске, којој нису могли ништа да учине, али су онда они позвали НАТО снаге које су помогле тзв. Армији БиХ.

Коментаришући данашњу провокацију у Стогу са ратним заставама тзв. Армије БиХ, Благојевић је рекао да Срби знају за те поруке већ 29 година и о њиховом понашању они сами говоре.

Завидовићи, ратне заставе такозване Армије БиХ (Фото: СРНА)

- Прије 29 година ми смо протјерани са ових простора и погледајте колико се Срба вратило. Говорићу као борац. Ми смо припадницима тзв. Армије, БиХ када су заробљени настојали да спасимо животе - навео је Влагојевић, који је некадашњи командант Штаба Четврте озренске лаке пјешадијске бригаде.

Помоћник министра за рад и борачко-инвалидску заштиту Републике Српске Небојша Видаковић рекао је данас у Стогу код Возуће да, упркос неким пресудама, није нико одговарао за убијене српске цивиле и војнике у Возући 1995. године.

- Прошли смо "Стазом егзодуса", којом је протјерани српски народ Возујуће нашао спас на Озрену и у Добоју", рекао је Видаковић , након што је са учесницима Марша "Стазом егзодуса 2024" стигао у возућко насеље Стог, прешавши пут дуг 22 километра којим су се Срби из Возуће и долине Криваје прије 29 година повлачили од припадника такозване Армије БиХ и плаћеника из исламских земаља који су протјерали комплетно српско становништво са ових простора.

Видаковић је истакао да је је срамна пресуда некадашњем начелнику Генералштаба тзв. Армије БиХ Расиму Делићу, кога је Хашки трибунал осудио на три године за злочине одреда "Ел муџахедин" и убијање српских цивила и војника.

Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом поручио да је за Србе борба за опстанак и идентитет на подручју Возуће и Озрена веома значајна, с обзиром на то да њихово постојање на овим просторима траје и прије манастирских задужбина краља Драгутина Немањића из 14. вијека.

- Народ је као ланац који траје, везе се и надовезује, и сви се трудимо да будемо јаке карике у том ланцу нашег постојања. Управо наши борци овдје, који су погинули мученички, били су ти који су се до посљедњег даха борили и животе положили да би сачували тај наш ланац и вјечно постојање - изјавио је током обраћања митрополит Хризостом.

На данашњи дан 1995. године, према директној наредби Алије Изетбеговића, који је као приоритетни циљ одредио спајање тузланског и зеничког басена, покренута офанзива која је, у зависности од јединице и смјера напада непријатељских снага, носила називе "Ураган 95", "Фарз 95" и "Бадр ал Босна".

Уз директно учешће НАТО снага за брза дејства и пакистанског контингента међународних мировних снага на страни такозване Армије БиХ која је бројала 23.000 војника, тада је спаљено 30 српских села и протјерано 1.920 српских породица са 7.680 чланова.