latinica  ћирилица
10/09/2024 |  16:21 | Аутор: ТАНЈУГ

Брнабић: Приједлог опозиције о литијуму биће на дневном реду Скупштине Србије

Предсједница Скупштине Србије Ана Брнабић изјавила је да ће Приједлог измјена и допуна закона о геолошким и рударским истраживањима, који је поднијела опозиција, ставити на дневни ред у складу са законским роковима.
Ана Брнабић (фото:TANJUG/ RADE PRELIĆ/ nr) -
Ана Брнабић (фото:TANJUG/ RADE PRELIĆ/ nr)

- Лично, ја једва чекам ову сједницу, да видимо заиста ко је за шта одговоран у овој земљи што се тиче овог пројекта у последњих 23 година. Једва чекам - рекла је она на конференцији за новинаре.

Брнабић је, послије конференције за новинаре опозиције, рекла да се десило да они који су довели Рио Тинто у Србију 2001. године, да они који су им дали истражна права 2004. године или промијенили законе 2006. и 2011. године данас тобож траже забрану геолошког истраживања литијума и бора.

- Желим одмах да кажем да они овим не траже забрану истраживања бора и литијума већ практично траже забрану свих геолошких истраживања на територији Републике Србије. Зашто? Па зато што ни Рио Тинто није дошао да истражује литијум, него истраживао нешто друго, а онда нашао јадарит, а јадарит садржи литијум. Тако да ви више не можете, ако се ово усвоји, да дајете било какве дозволе за истраживање - објаснила је Брнабић.

Она је додала да је власт спремна да разговара, за разлику од њих, који, како је подсјетила, то нису учинили прије 23 године када су довели Рио Тинто.

- Нису разговарали са народом. Нису тражили од народа допуштења да доведу Рио Тинто у Србију, ни да дају прво истражно право Рио Тинту, ово истражно право које би данас да забране да држава даје, дакле тада када су дали та истражна права, нису питали народ. Нису имали јавну дебату. Када су мењали законе, нису имали јавне дебате - рекла је Брнабић.