latinica  ћирилица
10/09/2024 |  15:45 ⇒ 15:58 | Аутор: СРНА

Додик: Сав притисак на Српску је у функцији стварања унитарне БиХ у којој би одлуке о свему доносили Бошњаци

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је у интервјуу за Срну да су бошњачки политичари у Федерацији БиХ /ФБиХ/ заједно са странцима направили лакрдију од институција у том ентитету, у којима се домаћи политичари не питају ништа.
Милорад Додик - Фото: СРНА
Милорад ДодикФото: СРНА

БОШЊАЧКИ ПОЛИТИЧАРИ ПРИХВАТАЈУ ОДЛУКЕ СТРАНАЦА, ЈЕР ОЧЕКУЈУ ДА ИМ ОНИ ИСПОРУЧЕ УНИТАРНУ БиХ

- Бошњачки политичари, које су бирали грађани ФБиХ на изборима да воде политике у корист становника тог ентитета, данас проводе одлуке странаца од којих очекују да ће им испоручити централизовану, односно унитарну БиХ, што се никада неће догодити - поручио је Додик.

Он је указао и да је сав притисак који се врши на Српску у функцији стварања унитарне БиХ и њихове пусте жеље да приграбе све надлежности како би посљедњу одлуку о свему доносили Бошњаци.

- То ће им и остати само пуста жеља и недосањани снови који се никада неће остварити, јер на крају ни Устав БиХ то не дозвољава. Зна се шта у Уставу пише - БиХ је састављена од два ентитета и три конститутивна народа Срба, Хрвата и Бошњака. Све остало је само њихова бајка. Могу се заносити и играти колико хоће, али у БиХ се тачно зна шта је чија надлежност и све те правне небулозе и антиуставне активности могу да окаче мачку о реп - истакао је предсједник Српске.

Упитан да прокоментарише састанак Кристијана Шмита са предсједником СДА Бакиром Изетбеговићем, предсједник Додик је рекао у интервјуу за Срну да је илегалац Шмит, који се лажно представља као високи представник, сада дошао до тога да се састаје с Изетбеговићем, јер не може да измоли никога да га прими, а можда преко тог њемачког држављанина Американци шаљу упозорење Елмедину Конаковићу да би ускоро могао да буде летећи.

АКО НЕ МОЖЕ УНИТАРНА, БОШЊАЦИМА ОДГОВАРА И БиХ СА ПОДОБНИМ СРБИМА И ХРВАТИМА, ШТО СЕ НИКАДА НЕЋЕ ДЕСИТИ

Коментаришући изјаву Златка Лагумџије да су Бошњаци знали да немају било какву шансу за успјех у вези са резолуцијом о Сребреници, јер немају институционални капацитет, те да су морали рачунати на Жељка Комшића чије ће глас превагнути у Предсједништву БиХ, Додик је рекао да та Лагумџијина изјава по ко зна који пут потврђује какву они БиХ желе.

- Знали су да не могу успјети, али су, наравно, рачунали на свог посуђеног Хрвата Комшића, што више него довољно говори и доказује оно што ми причамо годинама какву они БиХ хоће да праве. Ако не може унитарна, може БиХ са бошњачки подобним Србима и Хрватима - истакао је Додик.

Он је нагласио да су резолуција о Сребреници, Лагумџија, Денис Бећировић и Конаковић само убрзали раздруживање БиХ.

- Сав њихов напор и неред који су створили само нас је ојачао, а истовремено и увјерио многе наше пријатеље да је истина оно на шта годинама упозоравамо и стално говоримо. Њихов план о прегласавању Срба није спроводив и све што су урадили само нас је алармирало да боље заштитимо нашу аутономију - рекао је Додик у интервјуу Срни.

Он је истакао да је Република Српска видљивија у БиХ више него икад, и јача и од саме БиХ.

- Данас јачину БиХ могу мјерити само по снази Српске, јер је Федерација потпуно нестабилна и нефункционална. Нека се упитају које је то руководство БиХ и његова снага и да ли тако нешто постоји без одлуке Српске? Наравно да не постоји и они само лажима и подвалама могу нешто да ураде. А све што је урађено на тај начин је кратког даха. Нема БиХ без Републике Српске и то им мора бити јасно - поручио је Додик.

ЈЕДИНИ НАЧИН ДА СЕ САМО БОШЊАЦИ ПИТАЈУ ЈЕСТЕ ДА СЕ МИРНО РАЗДРУЖИМО И НАПРАВЕ СЕБИ СВОЈУ ДРЖАВИЦУ

Ако Бошњаци желе само они да се питају, рекао је предсједник Српске, једини начин да то постигну јесте да се раздружимо и да формирају неку своју државицу гдје ће моћи то да остваре.

- Видимо да им је БиХ све више терет и процес раздруживања ће се природно десити. Хтјели они то или не. Дејтонску БиХ не желе, а унитарну не могу добити, тако да је једино рјешење мирно раздруживање, свако себи, па нека се у тој својој државици сами питају све. Ми их нећемо ометати - закључио је предсједник Републике Милорад Додик.