latinica  ћирилица
10/09/2024 |  15:27 ⇒ 17:25 | Аутор: РТРС

Градишка: Обиљежен Дан ратних војних инвалида Српске (ВИДЕО)

Служењем парастоса погинулим борцима и преминулим ратним војним инвалидима и полагањем вијенаца и ружа те паљењем свијећа код Централног спомен-обиљежја у Градишци обиљежен је Дан ратних војних инвалида Републике Српске.
Дан ратних војних инвалида Републике Српске - Фото: РТРС
Дан ратних војних инвалида Републике СрпскеФото: РТРС

У Републици Српској тренутно живи око 29.000 ратних војних инвалида. У посебно тешком стању је око 100 инвалида рањених током НАТО бомбардовања који су обољели од малигних болести.

Предсједник Савеза ратних војних инвалида Републике Српске Драган Врховац рекао је да овај

- Овај дан има посебан значај и то је прилика да одају почаст за 25.000 погинулих сабораца, али истичу и значај свих бораца, посебно оних који су за слободу Републике Српске дали своје здравље. Из Одбрамбено-отаџбинског рата изашло је 45.000 ратних војних инвалида, а данас их је 29.000. Свакодневно треба подсјећати на њихову жртву - рекао је Врховац.

Храброст и подвизи бораца ратних војних инвалида у стварању Републике никад не смију бити заборављени. Стална помоћ са републичког и локалног нивоа је обавезујуће за све.

- Ријеч је о херојима који су у темеље Републике Српске уткали нешто најдрагоцјеније, дијелове свог тијела, здравље и младост, али и о људима који данас мирољубиво и достојанствено на најбољи могући начин чувају наше светиње. На првом мјесту Републику Српску - изјавила је изасланик предсједника Републике Српске Мира Згоњанин.

- Заиста је наша обавеза, локалних управа и Града Градишка да издвајају значајна средства у помоћи прије свега њиховом функционисању али и премоштавању њихових проблема којих сигурно имају доста - рекао је градонбачелник Градишке Зоран Аџић.

Као Дан ратних војних инвалида обиљежава се 10. септембар – дан када је Народна скупштина Републике Српске 1993. године усвојила Закон о правима ратних војних инвалида, а Скупштина Савеза ратних војних инвалида тај датум потврдила 2018. године.