latinica  ћирилица
10/09/2024 |  14:10 ⇒ 17:37 | Аутор: РТРС

УКЦ посјетио Путник, кардиохирург са највише урађених трансплантација; Шобот: Унаприједити сарадњу (ФОТО/ВИДЕО)

Клинику за кардиохирургију на УКЦ Републике Српске посјетио је данас Светозар Путник, кардиохирург и директор Клинике за кардиохирургију Универзитетског клиничког центра Србије који је том приликом разговарао са колегама о кардиохируршким захватима како би се још више унаприједила ова грана медицине у Бањалуци.
УКЦ кардиологија - Фото: РТРС
УКЦ кардиологијаФото: РТРС

Светозар Путник је рођен у Београду, а на Медицинском факултету је дипломирао са просјечном оцјеном 9,93. На истом факултету је и магистрирао и докторирао. Први је доктор који је у Србији урадио трансплантацију срца код малољетне особе.

Путник је учествовао у више од 10.000 операција. Школовао се у Холандији, те боравио у Хјустону, Паризу и учио је од најбољих о трансплантацији и хирургији срца. Радио је и у операционим салама широм региона - Грчкој, Румунији, Бугарској, Босни и Херцеговини, Сјеверној Македонији, Хрватској, Њемачкој, Француској, Русији итд.

- Велика је част оваквог стручњака угостити у Клиници за кардиохирургију УКЦ Републике Српске. То показује наше опредјељење да настављамо да се развијамо и растемо. Сарадња између нас постоји, али желимо да је унаприједимо како у смислу едукације тако и заједничких пројеката. Оно гдје ћемо ставити акценат што се сарадње тиче је срчана инсуфицијенција и све оно што ће унаприједити лијечење наших пацијената - рекао је Никола Шобот начелник Клинике за кардиохирургију.

Истакао је да је велика част чути сугестије од врхунског стручњака као што је Путник, и додао да ће наставити и даље да напредују и уче од најбољих.

- Велико ми је задовољство и част што сам овдје са вама. Имао сам прилику да разговарам са колегама и пријатељима из УКЦ Републике Српске који се баве кардиоваскуларном медицином. Дио УКЦ Републике Српске који се бави кардиохирургијом и кардиологијом изгледа боље него било који други клинички центар у региону. Услови који овде владају су фантастични. С друге стране, обим процедура који се данас ради у кардиохируршким салама је заиста импресиван. Сарадња између УКЦ Републике Српске и УКЦ Србије траје годинама уназад, учимо једни од других, дружимо се, правимо заједничке састанке као и са другим клиникама у региону. Имамо идеју да уведемо хирургију терминалне срчане слабости односно уградњу механичких пумпи или "вјештачког срца" - рекао је Путник.

Истакао је да, ако се стекну услови, радиће и трансплантацију срца, што би, како је навео, била круна кардиоваскуларне медицине.

- Поносан сам, а и част ми је као генералном директору УКЦ Републике Српске, највеће здравствене установе у Републици Српској да у радној посјети имамо најбољег кардиохирурга у региону па чак и у Европи. Кардиохирург са највише урађених трансплантација, који је лијечио многе пацијенте, те доктор који је расположен да лијечи пацијенте и код нас и да врши едукацију. Ово је почетак једне дивне сарадње, а циљ нам је да и наша Клиника за кардиохирургију која је још увијек млада Клиника стаса и буде равноправна са европским и свјетским кардиохирургијама, а то је мени као директору једна од обавеза. Једно велико хвала нашем госту, а начелнику Клинике за кардиохирургију Шоботу и његовим сарадницима честитам на успјеху - нагласио је генерални директор УКЦ Републике Српске Владо Ђајић.