latinica  ћирилица
10/09/2024 |  13:32 ⇒ 14:32 | Аутор: РТРС

Радионица МУП-а Српске у циљу унапрјеђења критичне инфраструктуре

Министарство унутрашњих послова Републике Српске је организовало дводневну интерактивну радионицу у Бањалуци у оквиру Пројекта "Повећање заштите јавних простора и критичне инфраструктуре на Западном Балкану".
МУП Српске - радионица - Фото: Уступљена фотографија
МУП Српске - радионицаФото: Уступљена фотографија

Стручњаци Европске уније из области заштите критичне инфраструктуре са члановима интерресорне Радне групе за имплементацију Закона о безбједности критичних инфраструктура у Републици Српској размјенили су знања и искуства на тему евалуације националних процеса у идентификацији критичне инфраструктуре и њиховој усклађености са Директивом о отпорности критичних субјеката.

Влада Републике Српске је препознајући значај заштите критичне инфраструктуре као и актуелна дешавања у окружењу и свијету прва у БиХ донијела Закон о безбједности критичних инфраструктура 2019. године.

Поменути Пројекат реализује Конзорцијум на челу са Француском, Хрватском, Италијом и Грчком са буџетом од 4 милиона евра и трајањем од три године, а покренут је од стране Генералног директората Европске уније за европску политику сусједства и преговоре о проширењу за кориснике на Западном Балкану.