latinica  ћирилица
10/09/2024 |  11:51 ⇒ 11:52 | Аутор: СРНА

Ћоровићеви сусрети писаца у Билећи од 19. до 22. септембра

Културна манифестација Ћоровићеви сусрети писаца биће одржани од 19. до 22. септембра у Билећи, речено је у билећом Српском просвјетном и културном друштву Просвјета.
Ћоровићеви сусрети (фото: илустрација) -
Ћоровићеви сусрети (фото: илустрација)

Добитници награде "Светозар Ћоровић" коју традиционално додјељује билећка Просвјета за најбољу прозну књигу написану на српском језику ове године су књижевници Радомир Уљаревић и Драган Лакићевић.

Уљаревић је награду добио за књигу "Међустаница", а Лакићевић за књигу "Љубавни регистар", уз образложење жирија да су Уљаревић и Лакићевић аутентични сљедбеници српске књижевности која се темељи и наглашено траје од усмене народне приповијетке, подсјетили су из билећке Просвјете.

Стручни жири за додјелу те познате књижевне награде чинили су Горан Максимовић, Марко Паовица и Душко Певуља.

Тродневни књижевни скуп у Билећи биће одржан уз богат стручни и културни програм који припремају организатори.

У оквиру манифестације Ћоровићеви сусрети биће одржан традиционални Међународни научни скуп историчара у Гацку од 19. до 22. септембра, када ће на свечаној академији у Гацку бити уручена награда из историје "Владимир Ћоровић" за 2024. годину, коју жири тек треба да донесе, најављено је из гатачке Просвјете.

Научни скуп историчара у Гацку окупиће познате историчаре из Републике Српске, Србије, Црне Горе и окружења, а главна тема скупа и ове, као и прошле године је "Знаменити Херцеговци кроз историју“.

Ћоровићеви сусрети писаца и историчара у Билећи и Гацку одржавају се у организацији општинских одбора Просвјете из та два града и уз подршку Министарства просвјете и културе Републике Српске.