latinica  ћирилица
10/09/2024 |  11:50 ⇒ 14:48 | Аутор: РТРС

Црни врх код Зворника: Помен за 11 српских жртава

На Црном врху код Зворника служен је парастос и положени вијенци на спомен-обиљежју за 11 припадника Војске Републике Српске, полиције и цивила, које су на данашњи дан прије 32 године из засједе убили муслимани из Сребренице. За овај злочин ни до данас нико није кажњен, иако је познато ко су починиоци.
Црни Врх, обиљежавање - Фото: РТРС
Црни Врх, обиљежавањеФото: РТРС

Убијени цивили и борци Војске Републике Српске који нису били на дужности путовали су из Рогатице, Сокоца и Олова и налазили су се у колони возила која су на путу нападнута из засједе, свједоче Зворничани који су се затекли на Црном врху послије извршења овог тешког злочина.

- Кренули су у посјету својима. Ово је била једина путна комуникација и зато кажем овај злочин је специфичан да је неко дошао у дубину територије Српске и пресијекао пут. Када смо дошли овдје, имали смо шта и видјети, људи су у пепелу купљени у вреће. Знамо ко је то урадио, именом и презименом. Доставили смо све податке Тужилаштву и МУП-у - рекао је Миливоје Марковић, предсједник Градске организације породица погинулих и заробљених бораца и несталих цивила Зворник.

Фото: РТРС

Мада је познато ко су починиоци злочина, тужилаштва ни након 32 године још нису окончала истрагу и подигла оптужнице.

- До данас нико није одговарао. Не знамо уопште ни гдје је тај предмет, ни да ли је подигнута оптужница, ни било шта - навела је Стака Петровић, предсједница Скупштине организације породица погинулих и заробљених бораца и несталих цивила Зворник.

На мјесту окрутног злочина над српским жртвама ове године је постављена четврта спомен-плоча са видео надзором јер су претходне три уништене, сваки пут убрзо по постављању.

Имамо дужност да обиљежимо ово мјесто и да се окупљамо ради помена страдања невиних људи који су убијени овдје, поручили су окупљени грађани.

- Нажалост, од тренутка када је овдје постављена спомен плоча, три пута је била оштећена, задњи пут је то било почетком ове године. Ми смо споменик обновили, урадили видео надзор, тако да се надам да немилих догађаја више неће бити - казао је Бојан Ивановић, градоначелник Зворника.

Поред представника организација проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата, вијенце су положили представници локалних заједница, Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука и Полицијске управе Зворник.