latinica  ћирилица
10/09/2024 |  07:25 | Аутор: ТАНЈУГ

Преминуо глумац који је давао глас Дарту Вејдеру

Позоришни и филмски глумац Џејмс Ерл Џоунс, који је постао свjетски познат јер је давао глас Дарту Вејдеру из Ратова звезда, преминуо је у 93. години, јавља ЦБС њуз.
Џејмс Ерл Џоунс (фото: архива/EPA/JOHN G. MABANGLO) -
Џејмс Ерл Џоунс (фото: архива/EPA/JOHN G. MABANGLO)

Џоунс је био познат по улогама на сцени у делима Шекспира, Тенесија Вилијамса, Жана Женеа, Антона Чехова, Огаста Вилсона... као и у неким филмовима попут "Поља снова".

Постао је још познатији по свом гласу, који је користио у рекламама, као наратор на ЦНН-у, као Муфаса у Дизнијевом анимираном филму "Краљ лавова," и као Мрачни Господар Сит у серијалу "Star Wars."

То је још импресивније с обзиром на то да је као дете патио од муцања које га је пратило током целог живота, додаје ЦБС.

- Говорио сам са тако тешким муцањем да је било срамно и врло болно - рекао је Џоунс за ЦБС-ову емисију "Sunday Morning" 2008. године.

Пут Џоунса ка превазилажењу муцања довео је до импресивне каријере на Бродвеју и у Холивуду, са скоро 200 филмских и ТВ улога, а радио је са познатим режисерима попут Стенлија Кјубрика, Франка Зеферелија, Џорџа Лукаса, Џона Сејлса и Џејмса Ајвори, позајмљивао је свој глас у бројним серијама, међу њима, и у Симпсонима.