latinica  ћирилица
09/09/2024 |  22:35 ⇒ 23:00 | Аутор: РТРС

Други угао: Историја Српске на мети политике (ВИДЕО)

Историја Републике Српске на мети политике. Чак и фактографско навођење чињеница у уџбенику историје за 9. разред основне школе, подигло је на ноге политичко и медијско Сарајево, али и поједине стране амбасаде.
Други угао - Фото: РТРС
Други угаоФото: РТРС

Чак и фактографско навођење чињеница у уџбенику историје за 9. разред основне школе, подигло је на ноге политичко и медијско Сарајево, али и поједине стране амбасаде.

Из Републичког педагошког завода у емисији "Други угао" кажу да се уџбеници нису мијењали од 2016. године.

Ово је покушај да се директно утиче на садржај једног уџбеника, сматра Нина Сајић са Факултета политичких наука у Бањалуци.

Шта је заиста наведено у уџбеницима које су појединци оцијенили као "опасним продужавањем насиља и продужавањем патње жртава"?

Ствараоце историје је немогуће заобићи у наставном плану и програму, каже историчар Боривоје Милошевић.

- Уџбеници у Српској за 9. разред се нису мијењали од 2016. године и ученици изучавају историју и ове године по уџбеницима из 2016. није било никаквих измјена. И нама није јасно оволико интересовање јер сви они који долазе из струке знају на који начин се дефинише историја - навела је Слађана Танасић, директорка Републичког педагошког завода.

Доцент на Факултету политичких наука у Нина Сајић истакла је да је то опет нека врста покушаја демонизације свега онога што Српска ради на путу образовања наших ђака.

- Свјесни смо чињенице да образовни систем је под сталним ударом разних струја - ово је само једа у низу покушаја да се нападне образовни систем и комплетне институције Српске - истакла је Сајићева.

Историчар Боривоје Милошевић истакао је да само помињање било које личности не значи истовремено величање.

- Овај наставни план нити је имао за циљ величање радног злочина нити распирује националну, вјерску мржњу - поручио је Милошевић у емисији "Други угао".