latinica  ћирилица
09/09/2024 |  19:05 ⇒ 19:53 | Аутор: РТРС

Снажно невријеме у Требињу - на улицама потоп, на путевима одрони; Паралисан и Дубровник (ФОТО/ВИДЕО)

Јако невријеме, које је стигло са јужног Јадрана, захватило је дио Херцеговине. Екстремна количина кише за кратко вријеме изазвала је прави потоп на улицама Требиња а на појединим путевима на прилазу граду дошло је до одрона. Драматично је било и у сусједном Дубровнику, гдје су бујичне воде поплавиле подруме и пословне просторе. Улице су биле блокиране, вода је носила аутомобиле. Због невремена, отказани су авио-летови из Београда за Црну Гору.
Невријеме у Требињу - Фото: РТРС
Невријеме у ТребињуФото: РТРС

До седамнаест часова на подручју Требиња пало је сто седам литара кише по квадратном метру.

Поплављене су градске улице, паркинзи и јавне површине, што се често дешава у најјужнијем граду Српске, када се вода из висинских зона, у вријеме екстремних падавина, слије у ужи дио града.

Фото: РТРС

Били су зачепљени шахтови оборинске канализације. У Билећи је пало 103,7 литара по квадратном метру, у Љубињу 60 литара. Јака киша на југу Српске очекује се током вечери и ноћних часова.

Надлежне службе имале су шест позива због плављења подрумских и приземних простора.

Прави потоп захватио је југ Хрватске. Потопљене су улице у Задру, Макарској, Сплиту и Дубровнику. Из Дубровачко-неретванске жупаније позвали су грађане да не излазе из кућа.

Велика количина кише створила је бујице на градским улицама Дубровника, плутали су аутомобили, вода је избијала из шахтова оборинске канализације.

Из Државног хидро-метеоролошког завода Хрватске, најавили су велике количине падавина и олујни вјетар и за вечерње часове и упозорили становништво да заштити имовину.

Јако невријеме из Хрватске пребацило се и захватило и градове на црногорском приморју. Саобраћај је био успорен због плављења саобраћајница а због јаког грмљавинског невремена отказано је неколико авионских летова из Београда према црногорским аеродромима.