latinica  ћирилица
09/09/2024 |  18:54 ⇒ 20:16 | Аутор: РТРС

Саобраћајни колапс у Бањалуци: Каква корист од кружних раскрсница и једносмјерних улица (ВИДЕО)

Саобраћајни колапс и мањак паркинга, свакодневница су у највећем граду Републике Српске.
Саобраћајни колапс - Фото: РТРС
Саобраћајни колапсФото: РТРС

Гужве за возаче али и пјешаке постале су неподношљиве, тако да би се са једне локације на другу пребацили у ужем центру града потребно је некад и сат времена.

Стручњаци из безбједности саобраћаја кажу да нису помогле кружне раскрснице,којих је у посљедње вријеме све више а да се рјешење налази у другим саобраћајним мјерама.

Сирене, гужва,колапс - постала је уобичајна слика Бањалуке и то не само у такозваном шпицу, термину када се иде или враћа с посла, већ током цијелог дана.Умјесто семафора, на неколико локација у граду изграђене су кружне саобраћајнице и управо у њима је највећи саобраћајни колапс.

Проблем према процјени возача је саобраћајна инфраструктура, која не прати развој насеља. Посљедњих година кажу, Бањалука је постала град са највећим бројем становника, али и возила, што је неподношљиво.

Прва киша па чак и најслабија додатно успоравају саобраћај.

А ту су и бројне кружне раскрснице а проблем је кажу стручњаци што се у истом вријеме граде три кружна тока. Због тога су затворене главне саобраћајнице и саобраћајни чеп се ствара тамо гдје не би требало - од Лазарева и Западног транзита.

- Тридесет година сам у овом послу, имам све лиценце, а ово још нисам видио. Ознаке на коловозу у краља Петра I Карађорђевића и у Видовдансој улици су катастрофа. Ја бих волио видјети пројектну документацију, да је дошла у моје руке не би засигурно прошла, јер ово не пролази кроз саобраћајне прописе - навео је Миленко Јаћимовић, стручњак за безбједност саобраћаја.

Ни увођење једносмјерних улица или њихово проширење неће допринијети растерећењу саобраћаја, кажу из Агенције за безбједност саобраћаја. Умјесто кружних токова,предлажу друге мјере-план урбане мобилности а то је мање коришћење аутомобила а више јавног превоза.

А управо је градски аутобуски превоз још једна црна тачка саобраћаја у Бањалуци.

- Да би људе мотивисали да више користе јавни превоз, он мора бити повољнији и по цијени, а и по времену одзива. Да би више користили бицикло, мора бити више бициклистичких стаза - рекао је Милија Радовић, Агенција за безбједност саобраћаја Републике Српске.

Предлажу и да се смањи број возила који улазе у град,као што је то урадила Словенија.Рјешење је и у подземним гаражама на удаљености од километар до два од центра али и да се напокон заврши градња мостова у Доцу и Чесми.