latinica  ћирилица
09/09/2024 |  18:53 ⇒ 20:10 | Аутор: РТРС

Нова правила за улазак у ЕУ (ВИДЕО)

Брисел пооштрава мјере уласка у земље Европске уније за чак 60 земаља, које не подлијежу визном режиму. Међу њима и БиХ.
Гранични прелаз - Фото: РТРС
Гранични прелазФото: РТРС

Од новембра на граници ће се сакупљати биометријски подаци, скенирати лице и узимати отисци прстију , а од маја наредне године улазак у шенгенски простор мораће се и најавити, али и платити.

Док Европска унија на овај начин повећава мјере безбједности, за грађане БиХ додатне процедуре значе и веће гужве.

До сада је за грађане Републике Српске али и цијеле БиХ, ово била једина процедура приликом уласка у земље Европске уније, Швајцарске, Норвешке, Исланда и Лихтенштајна које су чланице Шенгенског система.

Све се мИјења од 10. новембра када на снагу ступају нова правила.

Нови систем биљежиће сва лица која нису држављани Европске уније. На граници ће им узимати биометријске податке – скенирање лица и отиске најмање 4 прста. Тога ће бити ослобођени млађи од 12 година. Нове процедуре, за грађане значе још веће гужве.

И није, ново правило важи за држављане 60 земаља међу којима и Западног Балкана. За наредну годину, најављена је примјена додатних процедура - Европског система путних информација и ауторизације - ЕТИАС, који подразумијева да путници из земаља које имају безвизни режим са Европском унијом, путем интернета аплицирају за дозволу за улазак и плате таксу које су ослобођени млађи од 18 и старији од 70 година, али и супружници држављана Европске уније и земаља Шенгенског система.

- Овдје је најављено да ће та апликација бити по одраслој особи седам евра и да ће вриједити три године - рекао је Даворин Скендерија, туристичка агенција НОВА из Бањалуке.

- Требате одвојити неколико минута гдје ћете у самом обрасцу морати навести идентификациону исправу разлог вашег доласка, дужину доласка и мораћете на граници имати оправдано довољно финансијских средстава у зависности гдје путујете, то се креће од 40 до 120 евра по дану - рекао је Милан Зечевић, Одбор за евроинтеграције и регионалну сарадњу.

Једно је сигурно - у Европску унију од наредне године, неће се моћи празних џепова.

А како ће све ово изгледати у пракси и на граници, још није дефинисано - Брисел још помно разматра детаље, док бројна питања остају без одговора.

Оно што је познато, јесте циљ нових процедура.

- Систем ЕТИАС, дефинисан је Уредбом Европске уније. Њиме ће се омогућити процјена, прије доласка особе на гранични прелаз, да ли присутност одређених држављана трећих земаља на државном подручју држава чланица представља ризик за безбједност, ризик од незаконитог усељавања или висок ризик од епидемије - навели су у Министарству унутрашњих послова Хрватске.

Велико је питање колико ће нове мјере спријечити оне који на простор Евроспке уније долазе са скривеним, тачније опасним намјерама, упозоравају стручњаци. Примјера ради...

- Свако ко је до сад легално ишао, пролазио на легалне границе, пријављивао се, сад ће имати додатне процедуре. А онај ко је илегално ишао раније па је враћен или иначе размишљао илегално прећи, тај ће прећи илегално границу и те процедуре се на њега неће односити. Тако да чини ми се овај нови систем није некаква посебна борба против тероризма и криминала - сматра Жељко Цвртила, стручњак за безбејдност из Хрватске.

Остаје отворено питање да ли ће и колико допринијети борби против криминала.

Али је сигурно, да гужве неће смањити, посебно када у шпицу сезоне у ред за биометрију стану путници цијелог аутобуса или авиона.

До краја процедуре чекаће сви, па и они са двојним држављаством који су ослобођени, за сада, познатих правила.