latinica  ћирилица
09/09/2024 |  18:24 ⇒ 20:12 | Аутор: РТРС

Семберски купус - бренд Српске (ВИДЕО)

Семберски купус, један је од четири производа уписана у Регистар ознака географског поријекла.
Поље купуса - Фото: РТРС
Поље купусаФото: РТРС

Гаранција квалитета требало би да помогне у пласману купуса произведеног у Семберији и постизању боље продајне цијене, првенствено на страном тржишту.

Регистрацијом је дефинисано да се семберским купусом може назвати сорта "бијељински купус" и хибриди који имају сличну генетику, особине, садржај минерала и органских материја у складу са спецификацијом производа.

У Семберији се купус узгаја на скоро 1.000 хектара. Постоји вишедеценијска традиција, одлични природни услови, првенствено велике количине лако доступне воде за залијевање. Међутим климатске промјене захтијевају више знања и већа улагања.

Највећи дио произведеног купуса у Семберији продаје се на пијаци, али доста се преради или продаје као кисели купус. Прерађивачи се држе традиционалних рецепата без адитива, па се лако пласира и у иностранство.

Пољопривредници вјерују да ће им заштита географског поријекла поправити положај на тржишту и унаприједити продају и производњу која се у посљедње вријеме смањује.

Иницијатива је покренута од стране бијељинских пољопривредника окупљених у више удружења , а заштиту географског поријекла семберског купуса подржали су надлежне институција.