latinica  ћирилица
09/09/2024 |  18:03 | Аутор: РТРС

Врховац: Заштита Српске на првом мјесту

Ратним војним инвалидима на првом мјесту су одбрана и заштита Републике Српске, а генерације које долазе увијек треба подсјећати на велику жртву поднесену за стварање Српске, рекао је предсједник градског Удружења ратних војних инвалида у Прњавору Драган Врховац.
Прњавор - сјећање - Фото: СРНА
Прњавор - сјећањеФото: СРНА

Врховац је навео да је служењем парастоса код Спомен-обиљежја у Прњавору на годишњицу НАТО бомбардовања Републике Српске одата почаст и за 47 бораца Војске Републике Српске погинулих у овим нападима, као и за 100 војника који су остали ратни војни инвалиди.

Он је на обиљежавању Дана ратних војних инвалида Прњавора указао да је обавеза да се у мирнодопским условима ода почаст погинулим борцима, али и изрази уважавање према људима који су у темеље Српске уградили дио свог тијела.

- Наша обавеза је да никада не заборавимо и да се сваке године окупимо код Споменика јунацима града, одамо почаст људима који су нешто највредније, а то је живот, дали за стварање и одбрану Републике Српске. Морамо се увијек сјећати и жртве коју су поднијели ратни војни инвалиди - рекао је Врховац који је и предсједник Удружења ратних војних инвалида.

Парастосу, који је служило православно свештенство, и полагању вијенаца код Споменика јунацима града присуствовао је и градоначелник Прњавора Дарко Томаш.

Томаш је подсјетио да је Прњавор из Одбрамбено-отаџбинског рата изашао без 626 бораца који су дали животе за одбрану Српске и са више од 1.500 ратних војних инвалида.

- То је огромна жртва. У односу на број становника Прњавор је друга локална заједница у Републици Српској по жртвама, одмах послије Илијаша. Ако знамо да код нас није било директних ратних дејстава, овај податак све довољно говори - истакао је Томаш.

Томаш каже да град Прњавор и он као градоначелник имају одличну сарадњу са Удружењем ратних војних инвалида и да поштују све што су урадили за ову локалну заједницу и Републику Српску.

Према подацима Удружења ратних војних инвалида, у Прњавору тренутно има око 900 ратних војних инвалида.