latinica  ћирилица
09/09/2024 |  17:03 ⇒ 17:04 | Аутор: РТРС

Лавров: Kључ нису територије, већ заштита људских права

Територије нису кључно питање украјинског сукоба, већ заштита људских права, изјавио је у руски министар спољних послова Сергеј Лавров.
Сергеј Лавров (фото: EPA-EFE/EVGENIA NOVOZHENINA / POOL) -
Сергеј Лавров (фото: EPA-EFE/EVGENIA NOVOZHENINA / POOL)

- Није ријеч о територијама. Никада нисмо жељели нечију територију. Ми смо само жељели да људи који су саставни дио "руског свијета", руске културе, руског језика, историје, вјере, буду хумано третирани, као што прописују међународно право и бројне конвенције о људским правима и правима националних мањина, као и Повеља УН - рекао је Лавров.

Он је додао у обраћању новинарима послије састанка са министрима спољних послова земља регије Персијског залива да "проблем није у територијама, него у људским правима".

Лавров је нагласио да се "ниједна иницијатива за рјешавање сукоба у Украјини не бави правима становништва које говори руски".

- Лако ћемо се договорити о мјесту и времену одржавања састанка, али прво морамо да разумијемо о чему ћемо разговарати. Ми штитимо људе и сви који су заинтересовани да допринесу рјешењу морају то да схвате - рекао је Лавров на питање о потенцијалном организовању мировне конференције.