latinica  ћирилица
09/09/2024 |  15:54 ⇒ 17:32 | Аутор: РТРС

Бродар - мјесто симболике, страдања и мјесто новог уздизања (ВИДЕО)

Служењем парастоса и полагањем цвијећа на Спомен-обиљежју код тунела Бродари, између Вишеграда и Рудог, обиљежене су 32 године од погибије осам бораца Војске Републике Српске у овом тунелу. Страхоте бродарског тунела, по којима је снимљен и филм, преживјело је седам српских бораца.
Вишеград - сјећање - Фото: СРНА
Вишеград - сјећањеФото: СРНА

За Жарка Токовића, једног од преживјелих, тунел на Бродару мјесто је и туге и поноса.

- Великог поноса на борце који нису хтјели да се предају, један се чак и убио јер није хтио жив непријатељу у руке, и велике туге за оне који су погинули а посебно за медицинском сестром и докторицом - навео је Токовић, преживјели борац ВРС.

Припадници тзв. Армије БиХ тада су убили и двије медицинске раднице из Рудог, које су санитетским возилом кренуле да пруже помоћ рањеним борцима.

- Бол остаје и туга , сјећање и даље , жал само зато што нико није за ове 32 године није процеуиран није одговарао - навела је Татјана Маринковић, потомак.

Колико година треба да прође да одговорни за овај злочин буду ухапшени, питају се чланови породица. Кажу, добро су познати налогодавци овог злочина.

- Нико никада није ни поставио питање зашто су поубијани медицински радници који су били у обиљеженом возилу, и даље за многе остаје ствар која их не интересује - рекао је Драгољуб Богдановић, начелник општине Рудо.

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић је додао да је ово прилика да апелују на све оне који могу да утичу да се овај страшни догађај истражи и да се кривци изведу пред суд правде.

Девет дана, седам преживјелих српских борца заробљених у тунелу, одолијевали су муслиманским нападима, а онда су се храбром акцијом успјели извући из тунела "смрти".

- За нашу општинску организацију Бродар је мјесто симболике, страдања и мјесто новог уздизања - поручио је Александар Савић, Борачка организација Вишеград.

Према сценарију Вање Булића режисер Срђан Драгојевић, инспирисан догађајима из Бродарског тунела, снимио је филм "Лепа села лепо горе".