latinica  ћирилица
09/09/2024 |  15:46 ⇒ 16:18 | Аутор: ТАНЈУГ

"Мокрањчеви дани" од 14. до 20. септембра у Неготину

У Неготину, родном граду великана српске музике, композитора Стевана Стојановића Мокрањца, од 14. до 20. септембра биц́е одржан фестивал "Мокрањчеви дани".
Мокрањчеви дани (Фото: www.mokranjcevi-dani.com) -
Мокрањчеви дани (Фото: www.mokranjcevi-dani.com)

Један од најстаријих фестивала у Србији ове године ће окупити истакнуте домаће извођаче разних генерација, од талентованих младих уметника, до доајена музичке сцене, саопштили су организатори.

Овогодишњи беседник на отварању "Мокрањчевих дана" биче чувени баритон светског гласа Жељко Лучић, који ће одржати и солистички концерт.

У оквиру седам фестивалских дана публика ће бити у прилици да чује и "Флаутина Лола класик" и Љубишу Јовановића, Дјечији хор оперског студија Српског народног позоришта из Новог Сада с диригенткињом Верицом Пејић, Певачко друштво Преподобни Рафаило Банатски" из Зрењанина, којим диригује Сенка Милисављевић и да присуствује неготинској премијери оперете "Иза оперских кулиса" Вере Миланковић.

На програму ће бити и комад с пјевањем "Коштана" Боре Станковића, у продукцији Народног позоришта из Ниша, као и концерт домаћих виолончелиста Драгана Ђорђевића Сузукија и Петра Пејчића, који ће свирати уз Гудаче Светог Ђорђа и Нишки симфонијски оркестар.

Један од центраних догађаја биће традиционално натпевавање хорова, у којем ц́е ове године учествовати ансамбли из Бара, Кикинде, Ниша и Неготина.

Поред концератних садржаја, у оквиру фестивала ће бити одржан и семинар за диригенте под називом "Диригентско ходочашће", научна трибина у чијем фокусу ц́е бити музика Стевана Мокрањца, промоције књига и изложбе.