latinica  ћирилица
09/09/2024 |  13:36 ⇒ 13:49 | Аутор: СРНА

Код двије овце потврђен антракс на подручју Сокоца

На подручју општине Соколац потврђен је антракс код двије угинуле овце, рекао је помоћник министра за ветеринарство Републике Српске Негослав Лукић.
Овце (Фото:  EPA-EFE/ROB ENGELAAR/илустрација) -
Овце (Фото: EPA-EFE/ROB ENGELAAR/илустрација)

Лукић је нагласио да су надлежне ветеринарске службе прописно уклониле лешеве и извршиле дезинфекцију имања.

Он је указао да је антракс заразна болест коју узрокује бактерија која ствара споре, те да је обољење зооноза, што значи да оболијевају и људи.

- У случају сумње на болест или угинућа животиње потребно је одмах, без одлагања, контактирати надлежну ветеринарску организацију и ограничити контакт људи и осталих животиња са болесним грлом или лешином - поручио је Лукић.

Он је указао да је важно контакт са животињама и контаминираним површинама свести на најмању могућу мјеру, те приликом рада обвезно користити заштитну опрему /заштитне маске, рукавице, једнократне одјеће, обућу која се може дезинфиковати/.

- Производи животињског поријекла заражених животиња или животиња за које се сумња да су заражене не смију се користити у исхрани људи и животиња - упозорио је Лукић.

Он је рекао да је важно редовно одржавати личну хигијену након сваког контакта са животињама што обавезно укључује темељно прање руку сапуном и водом, те кориштење дезинфекцијских средстава.

Лукић је навео да код преживара болест има брз ток и најчешће се испољава изненадним угинућем без појаве знакова болести.

Према његовим ријечима, код неких животиња може се прије угинућа примјетити тетурање, дрхтање, пробавни поремећаји и отежано дисање.

- Леш се након смрти брзо надима, а из тјелесних отвора може се циједити незгрушани тамни крвави исцједак, што је сигуран знак да је ријеч о антраксу. Животиње се обично заразе уносом хране контаминиране спорама или удисањем спора - објаснио је Лукић.

Он је појаснио да након угинућа заражене животиње бактерија при додиру са кисеоником ствара споре које контаминирају спољашњу средину и врло су отпорне на спољашње услове.

- Споре могу остати у тлу десетинама година, а у води могу преживјети до двије године. Врло су отпорне на топлоту, хладноћу, дезинфицијенсе и дуга сушна раздобља. Пренос болести између животиња није доказан. Животиње обољеле од антракса се не лијече - истакао је Лукић.

Он је навео да се антракс код животиња обично јавља у подручјима на којима је било случајева обољелих животиња и који се називају антраксни дистрикти.

- Подручје Романије је од раније проглашено као антраксни дистрикт, обзиром на то да се антракс јављао и током 2011. године када смо имали обољела говеда, а и три човјека су била позитивна на антракс. Такође и 2017. године имали смо случај позитивног јагњета на подручју општине Соколац - подсјетио је Лукић.

Он је рекао да се на подручју општина Соколац и Пале, с обзиром да је ријеч о антраксним дистриктима, мјере вакцинације спроводе од 2011. године.

Лукић је поручио да нема мјеста паници и позвао фармере да превентивно вакцинишу стоку.