latinica  ћирилица
09/09/2024 |  12:37 ⇒ 20:34 | Аутор: РТРС

Преминула Весна Ђурић, професор Универзитета у Бањалуци и некадашњи радник РТРС-а (ВИДЕО)

У Бањалуци је данас, након краће и тешке болести, преминула Весна Ђурић, редовни професор на Факултету политичких наука Универзитета у Бањалуци и некадашњи радник РТРС-а.
Весна Ђурић (Фото: unibl.org) -
Весна Ђурић (Фото: unibl.org)

Рођена је у Сарајеву 18. јуна 1966. године.

Ђурићева је основне студије новинарства завршила на Факултету политичких наука Универзитета у Сарајеву 1991. године, на истом факултету је магистрирала 2005. на тему "Комуниколошки аспекти демонополизације медија у Републици Српској од 1996. до 2003. године".

Три године касније на истом том факултету докторирала је на тему "Законске одредбе о слободи приступа информација и њихов утицај на истраживачко новинарство у Републици Српској".

У дугој и богатој каријери Ђурићева је објавила више књига, међу којима су "Телевизија", "Агенцијско новинарство", "Изазови журналистичких истраживања", као и "Де/монополизација медија у Републици Српској".

Радила је на Катедри за новинарство и комуникологију, гдје је предавала већи број предмета. Такође, предавала је и на Академији умјетности у Бањалуци.

Осим на Бањалучком универзитету, професорка Ђурић радила је и на Универзитету у Источном Сарајеву.

Такође, радила је у нашој кући од 1992. до 2000. године, као новинар и уредник емисије "ТВ ординација" и од 2000. до 2007. године радила је у Влади Републике Српске.

Била је члан Удружења новинара Републике Српске и Друштва за односе с јавношћу Србије, као и Савјета за развој високог образовања и осигурање квалитета у периоду 2012–2016. Аутор је више књига и научних радова.

Ђурићева ће бити сахрањена 11. септембра 2024. године, у 14 часова, на Централном градском гробљу у Врбањи.