latinica  ћирилица
09/09/2024 |  12:17 ⇒ 13:49 | Аутор: СРНА

Сребреница: Пожар се распламсао, потребно више људи на гашењу

Потребно је хитно упутити већи број људи на гашење пожара и тражити од сусједних општина напртњаче за воду да би се спријечило ширење пожара на куће у селу Лука на подручју Националног парка "Дрина" у општини Сребреница, закључено је данас на састанку Штаба за заштиту и спасавање ове општине.
Сребреница-пожар - Фото: СРНА
Сребреница-пожарФото: СРНА

Начелник општине и командант овог штаба Младен Грујичић рекао је да је линија пожаришта дуга 15 километара, да је ватра 80 метара од кућа и да појачани вјетар, који је промијенио смјер у односу на ноћас, додатно распламсава ватру и угрожава село.

Он је информисао чланове Штаба да хеликоптери Хеликоптерског сервиса Републике Српске, Хеликоптерске јединице МУП-а Србије и Оружаних снага БиХ данас неће учествовати у гашењу пожара због неповољних временских услова.

Грујичић је рекао да ће бити повећан број људи који ће радити на спречавању ширења пожара на куће у селу Лука и да се очекује киша која једино може угасити ватру у црногоричној шуми у којој се пожар под утиуцајем вјетра невјероватно брзо шири.

Он је навео да су мрак и дим синоћ онемогућили дјеловање хеликопера из Србије на гашењу ватре који је имао само један налет и избацио воду на пожариште.

Грујичић је критиковао неке појединце да нису на вријеме реаговали, што је довело да се почетни пожар прошири и захвати велику неприступачну површину обраслу високом црногоричном шумом.

Начелник Одјељења за друштвене дјелатности општине Сребреница Адем Мехмедовић рекао је да је добио информацију да је један стари дрвени објекат у близини села Лука изгорио и да се ватрогасци и мјештани боре да спријече ширење ватре и спасу куће, те да им помоћ пружају радници шумарства и Националног парка "Дрина".

Он је истакао да проблем представља неприступачан терен и да се вода за гашење мора носити око два километра од цистерне до пожаришта, док велике количине дима могу изазвати гушење.

Мехмедовић је рекао да су обављене припреме за евентуалну евакуацију мјештана села Лука, међу којима је четворо дјеце, који за сада нису угрожени.