latinica  ћирилица
09/09/2024 |  11:40 ⇒ 17:47 | Аутор: РТРС

Обиљежен Дан сјећања на жртве НАТО агресије на Српску (ВИДЕО)

У Источној Илиџи обиљежен је Дан сјећања на жртве НАТО агресије на Републику Српску.
Дан сјећања на НАТО бомбордавање - Фото: РТРС
Дан сјећања на НАТО бомбордавањеФото: РТРС

На мјесном гробљу Грлица у Источној Илиџи служен је помен и положено цвијеће на споменик првим цивилним жртвама НАТО бомбардовања у Источном Сарајеву.

Након тога је у Војковићима, у Храму Светог Петра Дабробосанског, служен парастос за све погинуле.

Члан Предсједништва Борачке организације Републике Српске Горан Шеховац поручио је да се ови дани не смију заборавити, јер је у њима извршен злочин над злочинима.

Помоћник министра за борачко-инвалидску заштиту Републике Српске Небојша Видаковић рекао је да жртве НАТО агресије никада неће бити заборављене.

- Наше је да се сјећамо и да никада не заборавимо жртве које су живот дале за Републику Српску - рекао је Видаковић.

Државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Ђорђе Тодоров поручио је да је Србија увијек уз братску Републику Српску.

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић поручио је да ће српски народ увијек обиљежавати овај датум и пренијети то и будућим генерацијама.

Ћосић је рекао да су посљедице НАТО бомбардовања трајне по здравље људи у Српској, посебно сарајевских Срба.

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац поручио је да жртве НАТО агресије не смију да буду заборављене, истичући да Република Српска никада неће прихватити да буде дио Алијансе.

У Републици Српској се 9. септембар обиљежава као Дан сјећања на жртве НАТО бомбардовања, које су снаге Алијансе извеле од 30. августа до 14. септембра 1995. године на територији Српске, без одобрења Савјета безбједности Уједињених нација.

Снаге НАТО бациле су тада на Републику Српску укупно 1.026 бомби, међу којима 13 крстарећих ракета типа "томахавк", док је укупна тежина баченог експлозива износила око 10.000 тона.

У НАТО операцији названој "Намјерна сила", убијана су 47 војника, седам цивила, пет припадника радне обавезе, 21 цивил је рањен, а повријеђено је и више од 100 припадника Војске Републике Српске. За НАТО злочине нико није одговарао.