latinica  ћирилица
09/09/2024 |  09:28 ⇒ 11:56 | Аутор: РТРС

Да ли је дошао крај дугом топлом љету? (ВИДЕО)

Да ли је дошао крај дугом топлом љету које су обиљежили температурни рекорди? Метеоролог у Хидрометеоролошком заводу Републике Српске Милица Ђорђевић каже за РТРС да промјена времена прекида љетне врућине и у петак доноси драстичан пад температуре.
Врелине - Фото: илустрација
ВрелинеФото: илустрација

Ђорђевићева је рекла да је ово љето у Бањалуци најтоплије откако се врше мјерења и да су оборени сви температурни рекорди.

- Овогодишњи јун, јул и август откако се врше мјерења имали су највећи број тропских дана. У ова три мјесеца имали смо 70 тропских дана са температуром изнад 30 степени Целзијусових - каже Ђорђевићева.

Истиче да се број тропских ноћи рачуна када минимална температура не спада испод 20 степени Целзијусових. 

Ђорђевићева додаје да већ у септембру почињемо са обарањем рекорда са температуром, јер већ девет дана имамо топле дане.

Она је навела да данашња промјена времена прекида дуготрајно љето које смо имали ове године.

Када је ријеч о поређењу са претходним годинама у којима су обарани рекорди, Ђорђевићева каже да су у питању 2012. и 2022. година, али да су ове године надмашене претходне двије за читав један степен.

Подсјетимо, овогодишње љето са средњом температуром од 24,8 степени Целзијусових у јуну, јулу и августу било је најтоплије љето.