latinica  ћирилица
09/09/2024 |  09:00 ⇒ 11:07 | Аутор: СРНА

Боксит улаже 2,7 милиона КМ у набавку механизације

Компанија Боксит из Милића улаже 2,7 милиона КМ у набавку машина за јамску експлоатацију, у оквиру програма осавремењавања и модернизације механизације потребне за јамску експлоатацију руде боксит, саопштено је данас из ове компаније.
Сребреница - "Боксит" Милићи - Фото: СРНА
Сребреница - "Боксит" МилићиФото: СРНА

Руководилац комерцијалне службе у компанији Боксит Миодраг Петковић рекао је да су, у оквиру овог програма, набављена два утоваривача и два дампера, који ће значајно побољшати рударску производњу у привредном друштву Боксит.

- Ријеч је о савременим машинама за јамску експлоатацију, које ће унаприједити и олакшати рударску производњу. У Милиће је већ стигао један јамски утоваривач, чија је набавка у цијелости авансирана, док је за преостале три машине плаћено 40 одсто аванса са роком испоруке од 150 дана - навео је Петковић.

Он сматра да је ово значајно улагање новог власника компаније Боксит, што говори о посвећености новог менаџмента компаније да се очува и унаприједи рударска производња у Милићима.

Према ријечима Петковића, било је неопходно обнављање возног парка јамске механизације новим машинама, прије свега да би се задовољиле потребе рударске производње.

Петковић је нагласио да је примарни задатак да се рударска производња у Бокситу редовно одвија.

- Нашем стратешком партнеру компанији Алумина из Зворнику испоручујемо руду боксит у договореним количинама и мјесечним плановима сходно годишњем уговору према којем смо у обавези да у 2024. години допремимо око 300.000 тона руде боксит - навео је Петковић.

Он је додао да је преузимањем Боксита, нови власник компаније измирио и сва финансијска дуговања према старим добављачима, те да се редовно и уредно измирују текуће обавезе према садашњим добављачима и запосленим у компанији, као и држави на име пореза и доприноса.

Наглашавајући да компанија нема никаквих дуговања из претходног периода, Петковић је рекао да се уредно сервисирају све обавезе према добављачима, те редовно исплаћују плате запосленима у компанији Боксит са уплаћеним порезима и доприносима.

Већински власник Боксита из Милића је компанија Павгорд из Фоче, која је власник и зворничке Алумине.

Ове три компаније запошљавају више од 2.000 радника, док индиректно у везаним пословима у примарном, секундарном и терцијалном сектору ради још неколико хиљада људи, наводи се у саопштењу компаније Боксит.