latinica  ћирилица
09/09/2024 |  08:18 | Аутор: ТАНЈУГ

Дачић: Србија одлучно изабрала јачање сарадње с Кином као доказаним пријатељем

Потпредсједник Владе Србије и министар унутрашњих послова Ивица Дачић поручио је на Глобалном форуму о сарадњи у области јавне безбједности у Лиањунгангу, у Кини, да је Србија у условима свјетске нестабилности "одлучно изабрала даље јачање сарадње с доказаним пријатељем" - Кином.
Ивица Дачић (Фото: ТANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/) -
Ивица Дачић (Фото: ТANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/)

Ова конференција је показатељ да је Кина спремна да, у новом, мултиполарном свијету, преузме улогу једног од свјетских лидера у области безбједности, рекао је Дачић, који је, такође, истакао да је Србији веома важна подршка Народне Републике Кине по питању територијалног интегритета Косова и Метохије.

Како је нагласио Дачић, Србију и Кину везује челично пријатељство исковано интензивном економском сарадњом, међусобним повјерењем и разумијевањем у питањима од највишег националног и стратешког интереса обје земље.

Дачић је подсјетио да је Србија кроз бројне пројекте више од деценије активни учесник кинеске иницијативе "Појас и пут" и да је ове године у мају Србија имала посебну част да угости предсједника НРК Си Ђинпинга који је "имао прилику да се увјери да ужива велику популарност међу српским народом, као и да постоји константна и снажна подршка иницијативи Појас и пут ".