latinica  ћирилица
08/09/2024 |  16:13 ⇒ 20:07 | Аутор: РТРС

Сусједи из ЕУ све чешће у Српској у куповини, "цвјета" прекогранична трговина (ВИДЕО)

Пограничне општине у приједорској регији занимљиве су за туристе, али и купце из Хрватске. У Козарској Дубици за првих седам мјесеци ове године, тражен је поврат ПДВ-а за извезену робу вриједну 1,2 милиона марака. Купује се све што је јефтиније него у Хрватској, али у Козарску Дубицу из Хрватске долазе и зубару, фризеру, козметичару, па и на ручак.
ГП Козарска Дубица - Фото: РТРС
ГП Козарска ДубицаФото: РТРС

Хрватски држављани из градова у близини границе, у Српску долазе да купе разне врсте робе.

Закон у Европској Унији ограничава које намирнице и у којој количини смију да пренесу преко границе.

Ипак, кажу да се и даље исплати куповати у Српској.

Царина се не плаћа на извезену робу вриједности до 300 евра, осим акцизне робе.

Хрватски држављани имају право на поврат ПДВ-а на износе веће од 101 марке.

Осим робе широке потрошње, грађани Хрватске у Козарску Дубицу долазе и због услужних дјелатности.

- Од 30 до 50 одсто је код свих нас, не само у угоститељству, већ и осталим услужним дјелатностима, промет од гостију из Хрватске. Они су јако задовољни цијеном, зато и долазе - каже Зоран Симкић, власник ресторана "Фијакер стари" из Козарске Дубице.

Посљедњих година промет је, због пандемије, инфалције и оштријих услова за увоз у Хрватску, опао, кажу у дубичкој општинској управи.

Ипак, подаци Управе за индиректно опорезивање показују да је и даље значајан.

- Укупан број захтјева од 1. јануара до 31. јула ове године је 3.479, од којих је осам одбијених, јер нису испуњавали услове за поврат ПДВ-а. Вриједност робе која је напустила царинско подручје БиХ је 1.188.382 КМ, а укупна вриједност поврата је 172.167 КМ - рекла је Дарија Плотан, виши сарадник Царине на Граничном прелазу у Козарској Дубици.

Ове бројке односе се само на захтјеве за поврат ПДВ-а. То није могуће за износе мање од 100 марака, за које нема података.

Гранични прелаз у Дубици није стални, већ му се статус малограничног продужава свака три мјесеца.

- Ја чиним све напоре да, уз помоћ мјештовите комисије, која је сачињена са хрватске и са босанске стране и категорисана за интегрисано управљање границама, да Козарска Дубица добије категорију сталног отвореног граничног прелаза. Међутим, због политичких потешкоћа и саме политичке ситуације у БиХ, тешко то иде - наглашава Раденко Рељић, начелник општине Козарска Дубица.

Врхунац куповине страних држављана у БиХ био је 2019. године када је поврат ПДВ-а тражен за робу вриједности 135 милиона марака.

Због пандемије, тај износ у 2020. и 2021. години пао је за више од 50 одсто.

Посљедње двије године расте, а прошле године био је 81 милион марака.