latinica  ћирилица
07/09/2024 |  21:52 | Аутор: СРНА

Обиљежено 80 година од ослобођења Приједора у Другом свјетском рату

У приједорском Позоришту вечерас је одржана свечана академија којом је обиљежено 80 година од ослобођења Приједора у Другом свјетском рату и на којој је поручено да посебно треба обиљежавати оне датуме који славе слободу.
Свечана академија у Приједору - Фото: СРНА
Свечана академија у ПриједоруФото: СРНА

Представник приједорског Удружења за очување традиције Дејан Карлица рекао је на отварању академије да је међу грађанима Приједора много познатији датум 16. мај који се обиљежава као Дан града и сјећања на прво ослобођење града 1942. године.

- Приједор и пркосна Козара били су тада једина ослобођена територија у Европи, а то је била изузетна, херојска епизода у Народноослободилачкој борби ових крајева и Југославије уопште, и то у преломној години рата, прије него што су савезничке силе преокренуле ток рата - истакао је Карлица.

Он је додао да је Удружење за очување традиције као организатор овог обиљежавања сматрало да треба оживјети сјећање и на 7. септембар 1944. године и коначно ослобођење Приједора и ништа мање херојски подвиг и важан датум историје Приједора.

Директор Удружења Жељко Шормаз истакао је да је један од разлога постојања овог удружења да значајне датуме отргне од заборава и представи грађанима, а поготово млађим суграђанима.

- За нас је слобода све, ми смо стално тежили да живимо у слободи и зато треба да чувамо и обиљежавамо све датуме, а посебно оне који су слободу славили. Приједор је тада славио слободу прије Бањалуке, Београда и већег дијела тадашње Југославије - поручио је Шормаз.

Предсједник градске организације СУБНОР-а Вељко Родић сматра да је тај датум за памћење.

- Овај крај је тада одахнуо јер је почео живот у слободи и зато не смије да блиједи сјећање на те борце, партизане и на те херојске дане -  рекао је Родић.

Градоначелник Приједора Слободан Јавор захвалио је Удружењу за очување традиције, истичући да су они истински чувари традиције, обичаја, културе и историје града.

- Свако друштво мора да цијени своју историју и оно за шта су се наши преци изборили, јер ћемо једино тако сачувати наш идентитет -  рекао је Јавор.

Он је додао да је српска историја била тешка и исписана крвљу, а да је народ показао храброст, вољу и одлучност да се супротстави много јачој сили и бројнијем непријатељу како би живио у слободи и био свој на своме.

- Поносни смо на славну прошлост народа Поткозарја, на њихово слободарско опредјељење, те желимо да с поносом о томе причамо, да будућа покољења схвате како је то некада било и да памте наше жртве, да сви заједно говоримо о херојима Козаре и Поткозарја и њиховој борби за слободу као највећем идеалу којем човјек тежи - поручио је Јавор.

На академији су учествовали чланови пјевачких група Удружења за очување традиције и глумица приједорског позоришта Татјана Бињаш Батоз.

Обиљежавање 80 година од ослобођења Приједора почело је полагањем цвијећа на бисте народних хероја у парку на Пећанима.