latinica  ћирилица
07/09/2024 |  19:43 ⇒ 21:23 | Аутор: ТАНЈУГ

Протести широм Француске против именовања Мишела Барнијеа за премијера (ВИДЕО)

Хиљаде људи изашло је данас на улице широм Француске у знак протеста против одлуке предсједника Француске Емануела Макрона да именује Мишела Барнијеа за премијера.
Протести у Француској (Фото:  EPA-EFE/YOAN VALAT) -
Протести у Француској (Фото: EPA-EFE/YOAN VALAT)

Према подацима париске полиције, 26.000 људи демонстрирало је у престоници да би осудили "Макронов пуч", пренио је Либерасион.

Са своје стране, Непокорена Француска, која је позвала на протесте, навела је да је у престоници протестовало 160.000 људи.

Полиција је навела и да је пет особа ухапшено због ношења забрањеног оружја и бацања пиротехничких средстава током демонстрација које су почеле око 14.30 са Трга Бастиље.

Прве демонстрације против именовања Барнијеа почеле су јутрос у неколико градова Француске, попут Мана, Нице и Нанта, јавио је БФМ ТВ.

Испред префектуре Атлантска Лоара, демонстранти су се окупили у 10.30 часова.

Макрон је у четвртак именовао 73-годишњег Барнијеа, конзервативца и бившег преговарача Европске уније о Брегзиту, за премијера, окончавши двомјесечну потрагу након одлуке да распише парламентарне изборе који су донели парламент подијељен у три блока.

У свом првом интервјуу, Барније је синоћ рекао да ће његова влада, којој недостаје јасна већина, укључивати конзервативце, чланове Макроновог табора и како је изразио наду, поједине љевичаре.