latinica  ћирилица
07/09/2024 |  19:42 ⇒ 19:59 | Аутор: СРНА

Одржани 8. "Дрински књижевни сусрети"

Проглешењем најбољих у четири категорије писане ријечи, у зворничком Дому омладине вечерас су одржани 8. "Дрински књижевни сусрети".
Осми "Дрински књижевни сусрети" - Фото: СРНА
Осми "Дрински књижевни сусрети"Фото: СРНА

Дејан Спасојевић, организатор сусрета и директор издавачке куће "Ас оглас" из Зворника, рекао је да су ове године добили скоро 230 радова.

- Изузетно смо задовољни одзивом писаца, стигли су нам веома квалитетни радови, а основни циљ "Дринских књижевних сусрета" јесте да нам препоруче најбоља дјела која се објављују са обје стране Дрине - навео је Спасојевић.

У категорији поетских радова побједник је Александар М. Арсенијевић из Београда са збирком "Огњени божури".

У категорији за збирке прича прва награда додјељује се рукопису "Онај који није био ту", аутора Тихомир Стевановића.

У категорији романа најбољи рукопис је "Свици на трему куће мога деде", аутора Зорице Тијанић, а у категорији стваралаштво за дјецу најбоља је збирка пјесама "Кад сам био велики", књижевника Милка Грбовића.

Предсједник жирија у категорији за збирке прича, Димитрије Буквић истакао је да је на конкурс пристигло 37 радова.

- То је заиста одличан одзив јер је прича као жанр запостављенија од романа или поезије, тако да смо веома задовољни. Ови рукописи који су награђени веома су различити, али сви посједују једну посебну нит схватања каква збирка прича треба да буде - навео је Буквић.

Жири је такође одлучио да из конкуренције изузме два рукописа и додијели им засебна жанровска признања: "Вапај за лађом спасења", аутора Синише Ристића - признање за публицистику и "Доста приче", аутора Александра Чотрића - признање за сатиру.

На манифестацији су се представили пјесници по позиву, награђени аутори, а овом приликом додијељене су и повеље, односно Повеља за изузетан допринос у духовности српске књижевности која је додијељена Велибору Шиповцу, Повеља за изузетан допринос култури коју је добила Нада Аничић Црљеница, те Повеља за изузетан допринос књижевности која је отишла у руке Мирослава Алексића.

Добитник Повеље за животно дјело и гост вечери Перо Зубац рекао је да су овакви сусрети изузетно значајни за књижевно стваралаштво.

- Велики је посао организовати један овакав догађај и заиста је потребан посебан напор да се направи овакав скуп добрих и угледних људи - рекао је Зубац.