latinica  ћирилица
07/09/2024 |  17:45 ⇒ 19:54 | Аутор: РТРС

Молитвено сјећање на Свете новомученике јасеновачке; Предсједник Српске одао почаст жртвама (ВИДЕО)

Јасеновац је рана српског рода која не може да зарасте, а сјећање на Новомученике јасеновачке обавеза и према прецима и према потомцима. Ово је само једна од порука упућених данас из Јасеновца са молитвеног сјећања на Свете новомученике јасеновачке.
Јасеновац, вијенац - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Јасеновац, вијенацФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

У злогласном усташком логору Јасеновац, највећој "фабрици смрти" на Балкану у Другом свјетском рату усташе су убиле 700.000 Срба, Јевреја и Рома.

Почаст жртвама одао је и предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Марко Гојковић из Совјака код Градишке као осмогодишњак имао је срећу да га из логора спаси Диана Будисављевић.

Усташе су убиле његове родитеље и четири сестре. Свједочио је ужасним сценама у дјечијем логору Јастербарско.

Вијенац на споменик Камени цвијет посвећен жртвама Јасеновца, положио је предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Одао је почаст свим страдалим у овом усташком логору.

- Овдје је било убијених преко 500.000 Срба, а укупно 700.000 жртава. Овдје се данас обиљежавају светомученици јасеновачки и то је нешто што је Црква учинила да се томе да значај и памћење кроз историју - рекао је Додик.

Република Српска је највећи чувар јасеновачког завјета, рекао је епископ славонско-пакрачки Јован.

- Ту живи народ који је највише страдао, овдје у Славонији, Кордуну и Банији, али он више нема оне моћи коју је имао, а коју данас има Босанска Крајина поготово и Република Српска такође - казао је епископ славонско-пакрачки.

Поручено је да је Јасеновац простор највеће голготе српског народа у цијелој његовој историји, али и васкрсења.

- Још једном смо дали завјет да никада нећемо заборавити, не само јасеновачке жртве, већ све жртве, припаднике српског народа, који су страдали усљед посљедица геноцида, који је над њима извршила хрватска држава у Другом свјетском рату - нагласио је Душан Ристић, министар информисања и телекомуникација Србије.

Ђорђе Милићевић, министар задужен за координацију активности и мјера у области односа са дијаспором Владе Србије навео је да јасеновачке жртве морају имати увијек потпуни знак једнакости са свим осталим жртвама.

- Никада друге жртве не могу бити значајније представљене у односу на наше жртве - јасан је Милићевић.

У Јасеновцу данас и амбасадор Русије у Хрватској, Александар Нуризаде.

- Ако се присјећамо оних који су погинули у страшним догађањима од 1941. до 1954. године, морамо их се сјећати заувијек - нагласио је Нуризаде.

Освештана је изложба, коју је, у објекту бивше усташке болнице, поставио београдски Музеј жртава геноцида.

У болници су медицински образовани логораши били принуђени да лијече своје џелате.

- Изложба представља један сегмент онога што се дешавало током Другог свјетског рата у систему концетранционих логора смрти у Јасеновцу. Она пружа једну другачију перспективу, освјетлава неке животе и судбине који су можда били заборвљени - навео је Бојан Арбутина, директор Музеја жртава геноцида Београд.

У оквиру дана Светих новомученика јасеновачких 11. септембра, на рођендан блаженопочившег патријарха Павла, биће служена Литургија у његовом родном селу, Кућанцима у Славонији, у којем су обновљени патријархова родна кућа и сеоска црква.