latinica  ћирилица
07/09/2024 |  15:36 ⇒ 19:49 | Аутор: ТАНЈУГ

Вучић: У Подрињу сам видио огромну забринутост људи, оправдани и неоправдани страхови (ВИДЕО)

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је данас у разговору са грађанима у Љубовији да је током боравка у Подрињу видио огромну забринутост обичних људи због могућности отварања рудника литијума и додао да постоје оправдани, али и неоправдани страхови.
Александар Вучић у Љубовији (Фото: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ) -
Александар Вучић у Љубовији (Фото: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ)

- Овдје у Подрињу видио сам огромну забринутост људи. И не говорим сада о онима који су политички противници, који по природи ствари желе да искористе сваку прилику за своје политичке поене. Ја о томе нећу даље ни да говорим. Не желим да говорим ни о теоретичарима завјере, већ говорим о обичним људима који су искрено забринути због могућности отварања рудника која може да утиче негативно на животну средину - рекао је Вучић.

Каже да када је ријеч о животној средини да се људи, прије свега, плаше за своје воде, за Јадар, за Дрину, до Саве и Дунава.

- Али све у свему, плаше се за воде, плаше се за депонију и каква ће фолија да буде, каква ће да буде заштита чак и ако је отпад чврст, плаше се за утицај сумпорне киселине, плаше се за много тога и није ту у питању само политичка потреба да се нешто негира или да идете против некога, већ код једног значајног дијела људи постоји страх. Наравно да постоје и неоправдани страхови, али постоје и оправдани страхови - рекао је Вучић на почетку разгвора са грађанима Подриња.

Истакао је да је зато упутио позив грађанима да дођу како би одговарали једни другима на питања.

- И са друге стране да чујемо људе који су протестовали и против мене и против вас и против идеје рудника. Неће свако питање бити лако, ни једноставно. Немојте да се љутите на људе уколико претарају јер, вјерујте ми, послије њих ћемо и ми имати нека питања за вас ако немате ништа против. А једино бих замолио присутне овдје да када се постављају питања, што се нас из власти тиче не постоје ограничења. Није баш пристојно да псујете, али све друго је у реду. А што се њих тиче (представника Рио Тинта) само бих замолио да та питања не прелазе границу пристојности и ништа више. Дакле имате право да поставите свако питање потпуно слободно - поручио је Вучић.

Казао је претходно да разговор неће бити лак и једноставан и нагласио да су ту директор Рио Тинта Јакоб Стаусхолм и Маријанти Бабић која је главна у тој компанији за нашу земљу.

- Присутно је четворо министара, али је тим нешто шири, тако да ћемо моћи да одговоримо на свако питање. У почетку бих молио да се држимо теме литијума и потенцијалног рудника Јадар, а ја ћу бити спреман до касних сати да одговарам на сва друга питања, дакле и везано за тунел подно Азбуковице и везано за комплетну путну мрежу, за далеководе, струју и све друго што вам је потребно овде у Подрињу и за решавање сваког другог проблема - рекао је Вучић.

Директор Рио Тинта Јакоб Стаусхолм рекао је вечерас у Љубовији да прихвата примједбу да су као компанија могли више да ураде по питању комуникације са грађанима и поручио да је увјерен да би тај пројекат донио велике бенефите држави Србији, али да никада до сада нису били изложени толикој количини дезинформација као што је то случај са Јадром.

Стаусхолм је истакао да компанија предлаже пројекат и ради са владом која је изабрана у Србији, а да је држави Србији да одлучи о пројекту Јадар.

- Али чврсто вјерујем да је ово пројекат који би донио велике бенефите Србији - поручио је он.