latinica  ћирилица
07/09/2024 |  12:39 ⇒ 12:42 | Аутор: sputniknews.com

Путин честитао 877. рођендан руске пријестонице: Москва је симбол и поуздани бедем Русије

Руска пријестоница обиљежава 877. рођендан – руски предсједник Владимир Путин честитао је становницима Дан града, рекавши да је Москва симбол и поуздани бедем руске државности.
Владимир Путин (фото: EPA-EFE/VYACHESLAV PROKOFYEV/SPUTNIK/KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT) -
Владимир Путин (фото: EPA-EFE/VYACHESLAV PROKOFYEV/SPUTNIK/KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT)

- Као и увијек на самом почетку јесени славимо диван празник – Дан Москве. Честитам Московљанима и свим становницима нађе велике земље, јер свако од нас, ма гдје да смо рођени и одрасли, имамо посебан однос према пријестоници наше отаџбине - рекао је Путин, истакавши да је "златна и величанствена Москва била и остала срце Русије"“.

- То је град херој, град радника, мјесто гдје је концентрисан вриједносни код нашег мултинационалног народа, симбол и поуздано упориште наше државности. Свако од нас зна: можемо се поносити овим што видимо у Москви - истакао је Путин.

Москва – центар развоја беспилотних технологија

Москва је постала најважнији центар развоја беспилотних технологија и највећи произвођач критично важних лијекова. У пуном јеку је изградња напредних предузећа из високотехнолошких области, нагласио је руски лидер.

Он се обратио и запосленима у престоничким индустријским предузећима, рекавши да су у кратком року вишеструко повећали производњу војних производа за потребе специјалне војне операције и јачање безбедности и технолошког суверенитета земље.

Москва – једна од најбољих метролола света

По речима Путина, Москва је, несумњиво, једна од најбољих метропола света по квалитету живота и могућностима које пружа својим становницима.

Такође је напоменуо да се мрежа московског метроа скоро удвостручила за 14 година, а и данас је отворено неколико нових метро станица.
Москву је прошле године посетило 24,5 милиона туриста, како из Русије, тако и из иностранства, напоменуо је Путин.

Руски лидер је истакао да је остваривање нових, амбициозних циљева у природи Московљана, те је увјерен да ће градоначелник престонице Сергеј Собјанин, уз подршку грађана, моћи да оствари своје планове.

Москва традиционално слави Дан града прве или друге суботе септембра. Широм престонице одржавају се бројни догађаји – концерти, представе, екскурзије, спортски фестивал, свијетлосни шоу, парада трамваја. Ове године су завршени многи пројекти и град наставља да се развија. Данас ће бити свечано отворено неколико објеката и нова дионица метро линије.