latinica  ћирилица
07/09/2024 |  12:13 ⇒ 12:48 | Аутор: СРНА

Служен помен жртвама НАТО бомбардовања торња Краљица

Код спомен-обиљежја на озренском врху Краљица служен је парастос за петорицу везиста Војске Републике Српске који су погинули прије 29 година када је НАТО авијација гранатирала телекомуникациони торањ.
Петрово - сјећање - Фото: СРНА
Петрово - сјећањеФото: СРНА

Парастосу су присуствовале породице погинулих војника, предсједник Предсједништва Борачке организације Републике Српске Милован Гагић, начелник општине Петрово Озрен Петковић, припадници Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ, делегације борачких организација Петрово, Добој, Теслић, Брод и Шамац, те организација проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата.

Након парастоса биће положени вијенци код спомен-обиљежја погинулим припадницима Војске Републике Српске.

НАТО авијација гранатирала је и срушила телекомуникациони торањ 7. септембра 1995. године и тада су погинули Слободан Милотић из Калуђерице, Мирко Тривуновић из Осиње, Драган Савановић из Добоја, Свето Каишаревић из Кожуха и Жељко Лукић из Чечаве код Теслића.

Рушење телекомуникационог торња на Краљици од НАТО авијације био је предуслов за почетак муслиманске офанзиве на Возућу и цијели Озрен три дана касније, те окончање протјеривања и етничког чишћења Срба из зеничке регије започетог 1992. године.