latinica  ћирилица
07/09/2024 |  12:04 ⇒ 18:56 | Аутор: СРНА

Поткозарје: Освештан споменик за 624 српска цивила које су звјерски побиле усташе (ФОТО)

Његово преосвештенство епископ марчански Сава, викар митрополита бањалучког Јефрема, данас је у Поткозарју код Бањалуке освештао споменик подигнут за 624 српска цивила са тог подручја које су усташе побиле 5. и 12. фебруара 1942. године, међу којима је било и 208 дјеце.
Освештан споменик у Поткозарју - Фото: Уступљена фотографија
Освештан споменик у ПоткозарјуФото: Уступљена фотографија

Освештењу је претходила литургија у мјесном храму, а организатор је било Удружење грађана "Козара" из Бањалуке, чији је предсједник Зоран Милаковић, један од потомака породице која је била међу најстрадалнијим у том покољу, рекао да је изградња споменика почела 2017. године личним средствима покојног народног посланика Недељка Милаковића.

- Након што је Недељко преминуо од посљедица вируса корона током пандемије, преузео сам даљу изградњу, а онда се укључила Градска управа и сада имамо споменик - навео је Милаковић.

Фото: Уступљена фотографија

Он је рекао да се у оквиру главног споменика налази и спомен-обиљежје посвећено борцима Одбрамбено-отаџбинског рата, као и спомен-чесма Недељку Милаковићу.

Усташе су 5. и 12. фебруара 1942. године на подручју Поткозарја /раније Ивањска/, Пискавица и Верићи и околним засеоцима звјерски побиле 624 српска цивила, међу којима и 208 дјеце узраста до 15 година, а жртве су сахрањиване у заједничке гробнице, углавном у двориштима кућа.

Градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић истакао је да српски народ никада није желио туђе, али је увијек бранио своје.

- Увијек смо се борили за слободу, за право да живимо у миру и достојанству на овим просторима. На нама је да се сјећамо тих хероја и невиних жртава, да их помињемо у нашим молитвама и да учимо младе генерације да је слобода највећа вриједност коју дугујемо нашим прецима - додао је Станивуковић.