latinica  ћирилица
07/09/2024 |  11:35 ⇒ 15:19 | Аутор: РТРС

Предсједник Српске положио вијенац у Јасеновцу и одао почаст свим страдалим (ФОТО/ВИДЕО)

Предсједник Републике Српске Милорад Додик положио је данас вијенац на спомен-обиљежје у Јасеновцу и одао почаст свим страдалим.
Милорад Додик у Јасеновцу - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Милорад Додик у ЈасеновцуФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Подсјећамо, раније је одржана молитвена прослава Светих новомученика јасеновачких у манастиру Рођења Светог Јована Крститеља у Јасеновцу у Спомен подручју "Јасеновац" у организацији пакрачко - славонске епархије Српске православне цркве.

Јасеновац, вијенац (фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja )

Молитвено прослављање одржава се у спомен на жртве геноцида које је хрватска држава спровела над припадницима српског народа у Другом свјетском рату на цјелокупној својој територији.

Јасеновачка српска голгота и страдање путоказ су за непрестаним трагањем за истином у складу са путем Исуса Христа, поручено је у бесједи епископа који су у Јасеновцу служили литургију за српске жртве.

Догађају су присуствовали предсједник Републике Српске Милорад Додик, министар информисања и телекомуникација Србије Дејан Ристић и бројни вјерници.

Додик је изјавио да се данас овдје обиљежава сјећање на Свете новомученике јасеновачке и нагласио да сви знају о каквом страдању је ријеч и да је у овом логору у Другом свјетском рату убијено више од пола милиона Срба.

- То је погром, велики логор у којем је у Другом свјетском рату убијено више од пола милиона Срба, а у Јасеновцу је било укупно 700.000 жртава - рекао је Додик.

У злогласном усташком логору Јасеновац, највећој "Фабрици смрти" на Балкану у Другом свјетском рату, усташе су убиле стотине хиљада махом Срба, Јевреја и Рома.