latinica  ћирилица
07/09/2024 |  07:44 ⇒ 08:43 | Аутор: ТАНЈУГ

Барније најавио да ће бранити кључне Макронове политичке ставове

Нови француски премијер Мишел Барније обећао је да ће радити независно од предсједника Француске Емануела Макрона, напомињући да ће истовремено бранити његове кључне политичке ставове, уз пооштравање става Владе о имиграцији.
Мишел Барније (Фото: EPA/LUDOVIC MARIN / POOL MAXPPP OUT) -
Мишел Барније (Фото: EPA/LUDOVIC MARIN / POOL MAXPPP OUT)

Барније је рекао, у првом интервјуу који је дао од када је изабран за премијера у четвртак, да ће његова Влада укључивати конзервативце, као и чланове Макроновог табора.

Премијер је истакао да није спреман да укине повећање старосне границе за одлазак у пензију са 62 на 64 године, преноо је Ројтерс.

- Не смијемо да доводимо у питање овај закон који је усвојен у веома тешким околностима - рекао је Барније, али је напоменуо да је спреман да прилагоди тај закон како би били боље заштићени "најугроженији".

Он је најавио да ће водити оштрију политику за смањење прилива миграната у Француску, оцјењујући да тренутно француске границе нису довољно контролисане.

Макрон је у четвртак именовао Барнијеа, бившег европског комесара, за новог премијера.

Макрон је од Барнијеа, некадашњег француског шефа дипломатије и преговарача ЕУ за Брегзит, затражио да "сачини владу националног јединства у служби земље", јављају француски медији.

Барније је именован на мјесто премијера послије више од 50 дана прелазне Владе и дугих консултација и притисака опозиције на предсједника Француске да што прије именује премијера.