latinica  ћирилица
07/09/2024 |  07:19 ⇒ 07:48 | Аутор: РТРС

Русија обиљежила 212. годишњицу велике Бородинове битке (ВИДЕО)

Русија је обиљежила 212. годишњицу велике Бородинове битке. У знак сјећања у Подмосковљу, организован је мото фестивал,а посебан акценат стављен је на костиме, аутентично оружје из периода Отаџбинског рата 1812. године. Путовање у прошлост,окупило је велики број посјетилаца.
Историјски фестивал Бородинове битке (Фото: EPA//YURI KOCHETKOV) -
Историјски фестивал Бородинове битке (Фото: EPA//YURI KOCHETKOV)

Сви који су дошли у Бородино научили су много о Отаџбинском рату 1812. На примјер, каква је била хируршка операција на терену,тада без икакве анестезије.

Као илустративни примјери, приказани су аутентични медицински инструменти тог времена. Ампутацијски нож,тестера за кости и игле,биле су потребнекако би се рана касније зашила.

- Имали смо претке, сељаке Калишко-Губерније. Дакле, борио се у одреду Дениса Давидова 1812. по чему са презименом Чистов добио име за награду, могло би се рећи, Лазутин, јер је био извиђач - рекао је учесник Веретеников.

Даме из друштва, наравно, нису учествовале у биткама .Али,својим осмјехом, инспирисале су хиљаде војника,који су камповали у пољу.

Прије почетка историјске реконструкцијe, стотине војника руске и француске војске шета међу публиком. Испоставило се да су у ери потпуно развијеног ватреног оружја, стријелци и даље били велика сила.Први калмички пук, на примјер, изненадио је чак и Наполеонове искусне војнике.

- Али главна штета је већ настала од артиљерије. Генерал Пјотр Багратион, чији пепео почива на батерији Раевског, смртно је рањен комадом топовског ђула - рекао је Александар Џорџиев.

У Музеју Бородина, који је недавно прославио 185. годишњицу изложени су аутентични топови, гранате, кугла 12. године и стотине других експоната.

Данас музеј прима 300.000 посјетилаца годишње.

Цијела Русија и данас се сјећа Бородиновог дана.У то вријеме још су били живи многи учесници Бородинске битке, а 200 ветерана лично је видјело како је главни споменик браниоцима отаџбине освијетљен у присуству цара Николаја.

Сваке године, прве недјеље септембра, овде се одржава литија за погинуле борце.

Цвијеће на споменик данас полажу и гости из пријатељских земаља.

- Бородинска битка постала је најкрвавија битка свог времена. Најмање стотину људи је умирало сваког минута. А чак и веома млади гледаоци ове спектакуларне реконструкције памте имена хероја који су зауставили непријатељску војску, која никада није доживјела пораз. Са војне тачке гледишта, резултат Бородинске битке је двосмислен. Формално, Кутузова војска је била присиљена да се повуче. Али битка свакако није постала тријумф за Наполеона, који је планирао да потпуно порази руску војску - навео је Дражен Вишњић.

Дакле, Бородино служи и као вјечни подсјетник. Описана је као највећа и најкрвавија једнодневна битка током француске инвазије Русије и Наполеонових ратова, а укључивала је више од 250.000 наоружаних војника и најмање 70.000 жртава на обје стране.

Око трећине Наполеонових војника је убијено или рањено. Руски губици су били тешки, али су их могли замијенити пошто су велике количине људства биле спремне у оближњим центрима за мобилизацију и обуку.