latinica  ћирилица
06/09/2024 |  21:28 | Аутор: РТРС

Рајић: Дјеца не смију бити искориштавана за политичке циљеве

Дјеца не смију бити искориштавана за политичке циљеве одраслих у оквиру предизборне кампање које је почела данас у БиХ, истакла је омбудсман за дјецу Републике Српске Гордана Рајић.
Гордана Рајић -
Гордана Рајић

- Дјеца имају право активно учествовати у друштву и требају имати приступ политичарима, али зато да би им изнијела своја мишљења, указала им о својим потребама и жељама те их подстакла на доношење одлука на корист свој дјеци. С обзиром на то да Омбудсман за дјецу није овлаштен забранити, нити санкционисати непримјерене поступке политичара, упозоравамо и дајемо препоруке за заштиту права дјеце када је у питању кориштење дјеце у политичке сврхе - навела је она.

Апелује на све политичке странке, јавност и медије да у изборној кампањи за локалне изборе 2024. године не користе (злоупотребљавају) дјецу у изборним активностима.

- Не смијемо толерисати било какву злоупотребу дјеце, па ни злоупотребу у предизборним активностима. Апелујемо на политичке странке и њихове кандидате да одржавање изборних активности не проводе у школским просторијама, школским салама и двориштима, на дјечијим игралиштима, нити да ометају редовне наставне процесе и не користе дјецу да промовишу своје политичке субјекте, те да се суздрже од позивања на своја окупљања младих млађих од 18 година, односно дјеце - истакла је Рајићева.

Апелује на политичке субјекте да уважавају права дјеце на приватност, и да се суздрже од коришћења слика и видео записа дјеце у својим кампањама.

- Никоме не треба дозволити незаконито и неморално излагање дјеце било чему што не спада у њихове школске и породичне обавезе, што није у интересу дјетета, те омбудсман за дјецу апелује на све субјекте заштите да у супротном треба да користе сва законска овлашћења да најригорозније санкционишу сваког ко покуша да злоупотријеби дјецу. Употреба дјеце током изборне кампање је врло узнемирујућа појава и није у складу са заштитом најбољег интереса дјеце, те грубо повређују права дјеце чија заштита треба да буде примарни циљ и одговорност свих нас одраслих - навела је она.

Како истиче, дјеца једино могу бити у фокусу програма политичких странака ако ти програм имају циљ да дјеци пруже подстицајно и сигурно окружење, да им понуде рјешења која ће омогућити сваком дјетету да оствари сва своја права у највећој могућој мјери.