latinica  ћирилица
06/09/2024 |  19:30 ⇒ 19:49 | Аутор: РТРС

Дрина никад није била граница; Додик и Вучић обишли радове на реконструкцији моста на Каракају (ФОТО/ВИДЕО)

Предсједник Републике Српске Милорад Додик и предсједник Србије Александар Вучић обишли су мост на граничном прелазу Каракај у Малом Зворнику, чија је реконструкција у току. Ријеч је о једном од пројеката који ће допринијети бољој повезаности Српске и Србије. Вучић каже да ће Србија наставити помагати Републици Српској, како на политичком, тако и на економском плану. Односи Српске и Србије су природни и чисти, нису усмјерени ни против кога, рекао је Додик. Два предсједика обишли су и села у близини Бајине Баште и Малог Зворника.
Милорад Додик и Александар Вучић (Фото: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/bs) -
Милорад Додик и Александар Вучић (Фото: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/bs)

Да никада не раздваја, него да увијек спаја. Мали Зворник и Зворник, Србију и Српску. Мост на Каракају био је један од најфреквентнијих прелаза. Прије затварања, дневно је у оба смјера саобраћало више од 150 камиона дневно. Реконстукцијом моста, за шта је Србија издвојила око четири милиона евра, повезаност Србије и Српске биће још боља.

- Ми смо сада изградили Сремску Рачу потпуно нови мост који се ускоро отвара, изградили смо Братољуб потпуно нови мост. Овај овдје Каракај обнављамо, Шепак обављамо. Сад имају идеју овдје ако будемо овдје радили брзу саобраћајницу до Малог Зворника што је веома важно за Подриње али и за нашу везу и са Републиком Српском - каже Вучић.

И то неће бити све. Улагања Србије у Српску биће још већа. Наша обавеза је да учинимо све да повезаност и комуникација Српске и Србије буде још боља, рекао је предсједник Српске Милорад Додик.

- Историја је донијела чињеницу да је ово сада гранични прелаз. Ми га доживљавамо искључиво као административну причу, а не нешто што је тежња кроз историју да то буде, да се од простора Републике Српске на лијевој страни Дрине направи тампон зона од Србије. Наравно, то се није успјело. Сада је на нама и овој генерацији и будућим генерацијама да направи једну нову историјску чињеницу. Да је то комуникација која повезује у суштини један народ - рекао је Додик.

Тај један народ, са које год стране Дрине живио, моћи ће рачунати на подршку Србије докле год је он предсједник, рекао је Вучић, иако му, каже, дио опозиције на томе замјери.

- Наставићемо да улажемо у Републику Српску а они нека промјене свог предсједника и власт на сљедећим изборима. Ја политике подршке Републици Српској нећу да се одрекнем и не пада ми на памет. А они лијепо имају изборе 2027, нека се спрема па нека гласају за оне који ће овдје да постављају блокаде, санкције и све друго, па да видимо хоће ли народ за то да гласа или неће - додао је Вучић.

Подршка Србије Републици Српској огледаће се и на економском и политичком плану, поштујући Дејтон и уставне надлежности Републике Српске. А било је времена када није је било ни економске ни политичке подршке од стране званичног Београда, каже Додик.

- А имали су они прилику да нешто направе, па ништа нису урадили. Ја сам свједок тога кад сам био и предсједник Владе у то вријеме када Вучић није био предсједник. Све се заснивало на испољавању вербалне љубави, ништа више. Нисмо имали ниједан пројекат из тог времена. Нису смјели доћи у Бањалуку, док прво не оду у Сарајево. Тако је било у то вријеме - рекао је Додик.

Предсједници су боравили и у околини Бајине Баште, гдје су обишли мљекару "Запис Таре" и дестилерију породице Илић у селу Пилица.

Искористили су посјету Подрињу да се провозају чамцем Дрином.

У Малом Зворнику дружили су се са ловцима и риболовцима тог краја, гдје су их дочекали многи мјештани са бројним локалним гастрономским специјалитетима .