latinica  ћирилица
06/09/2024 |  15:32 ⇒ 17:36 | Аутор: РТРС

УКЦ увео Манчестерски систем тријаже; Добра и брза тријажа је најважнија за спас живота (ВИДЕО)

Универзитетски клинички центар Републике Српске први је у региону након Словеније увео Манчестерски систем тријаже. Медицинске сестре и техничари Ургентног центра добили су цертфикате и прикључили се модерном свјетском развоју сестринства у ургентној медицини.
Медицинарке УКЦ-а Српске (фото: facebook.com/UKCRS) -
Медицинарке УКЦ-а Српске (фото: facebook.com/UKCRS)

Добра и брза тријажа је најважнија за спас живота. Зато су УКЦ Српске посјетили еминентни стручњаци из области Манчестерског тријажног система, који су медицинским сестрама и техничарима, пренијели знања и на тај начин унаприједили различита подручја сестринске праксе.

- Обуку коју смо имали задња два дана, била је одлична. И моји студенти, ученици били су одлични, одлично припремљено. Ја заиста видим да се овдје у овој болници поштује Манчестерски систем и да га користе да побољшају његу и збрињавање пацијената - каже Жил Вајнд практичарка за хитну сестринску медицину, Универзитет у Салфорду.

Тродневни курс био је од великог значаја и за колеге из Словеније који су тим поводом дошли у Српску. Истичу да су рад, сарадња и едукација кључ за успјешно функционисање здравственог система.

- Због наше добре сарадње дошло је седам инструктора из Словеније, који ће сада па даље образовати тријажне медицинксе сестре и техничаре у Словенији - навела је мајда Цотич Андерле медицинска сестра из Словеније.

Једна од области на којој се контуирано ради јесте јачање сестринства и унапређење различитих подручја сестринске праксе.

- УКЦ је добио 17 инструктора за тријажу. То значи да ћемо ми преносити знања нашим колегама у Републици Српској и шире - истакла је Гордана Драгишић медицинска сестра УКЦ-а.

УКЦ је донио низ стратешких одлука с циљем што квалитетнијег збрињавања пацијената. Из ове здравствене установе истичу да је сигурност пацијената на првом мјесту, као и развој здравственог система Српске.