latinica  ћирилица
06/09/2024 |  14:12 ⇒ 14:20 | Аутор: СРНА

Аулић: Бошњачки политичари и јавност затварају очи пред исламским тероризмом, сјеме зла из БиХ шири се по Европи

Савјетник српског члана Предсједништва БиХ Саша Аулић изјавио је да је покушај лица поријеклом из БиХ да изврши терористички напад у Минхену, а њемачки медији наводе да је мета био конзулат Израела у овом граду, још један акт тероризма у Европи који, нажалост, има јасну повезницу са БиХ.
Саша Аулић - Фото: РТРС
Саша АулићФото: РТРС

- Очигледно је да сјеме зла посијано 90-их година у БиХ своје отровне плодове одавно шири по читавој Европи. Није ни чудо што се званичници многих озбиљних држава приликом посјета БиХ распитују за безбједносне изазове ове врсте - истакао је Аулић за Срну.

Он је подсјетио да и званичници Републике Српске годинама упорно упозоравају да су исламски тероризам и растући антисемитизам у дијеловима ФБиХ пријетње које се не смију игнорисати, већ са којима се безбједносне институције у БиХ морају озбиљно позабавити.

Аулић је указао да бошњачки политичари и јавност пред оваквим стварима затварају очи, мислећи да тако бране БиХ, очигледно не схватајући да јој на тај начин заправо наносе највећу штету.

- Проблем неће нестати ако га игноришемо, већ се може само додатно умножити. Никоме у БиХ не одговара да она има имиџ колијевке модерног џихадизма, како је не тако давно писало на насловници британског Би-Би-Си - нагласио је савјетник српског члана Предсједништва.

Нажалост, рекао је он, овакви напади који се дешавају по Европи указују да Би-Би-Си није писао напамет и без основа.

Нападач који је јуче убијен у размјени ватре с полицијом у Минхену је аустријски држављанин поријеклом из БиХ и намјеравао је извести терористички напад с исламистичком позадином на израелски конзулат.